Nejprve si připravíme instantní polentu. Polenta se dá připravit i z kukuřičné krupice, avšak to vyžaduje větší zručnost a sílu rukou při míchání kaše. Tento způsob je jednodušší a rychlý. Na sporák dáme ohřát 1 l vody na bod varu, osolíme mořskou solí, necháme vřít a zatím si odvážíme 250 g polenty.
Do vroucí vody vsypáváme polentu za soustavného usilovného míchání metličkou na šlehání, dokud směs nezhoustne na konzistenci husté kaše, na závěr vmícháme máslo. Použila jsem italské Burro Chiarifiikato, můžete použit Ghee nebo vlastní přepuštěné máslo, ale klidně i obyčejné máslo.
Horkou polentovou kaši ihned vylijeme na plech, který jsme vystlali pečícím papírem, rozetřeme na tloušťku asi 1 cm, uhladíme špachtlí, necháme úplně vychladnout a ztuhnout na chladném místě.
Potom polentu pokrájíme na obdélníky o velikosti asi 10 x 5 cm. Ještě lepší je nalít horkou kaši do formy na biskupský chlebíček vystlaný pečícím papírem, po vychladnutí vyklopíme ztuhlou hmotu na desku a pokrájíme vertikálně na plátky o tloušťce asi 1 cm - plátky budou pravidelné, stejně velké a budou mít krásny tvar.
Rozpálíme na sucho grilovací pánev, dáme na ni rozpustit Burro chiarificato nebo ghee a plátky připravené polenty zprudka ogrilujeme z obou stran asi 1 - 2 minuty. Grilovaná polenta na másle dostane nový a mnohem lepší chuťový rozměr, ztratí výraznou chuť kukuřice a bude mnohem jemnější.
Grilovaná polenta se výborně hodí k různě upraveným masům, hlavně pokud jde o maso na šťávě. Včera jsem ji podávala k obyčejným pečeným obráceným vepřovým řízkům. Polenta se upravuje na různé způsoby, a to nejčastěji jako příloha, ale i samostatné jídlo, na slano se podává například překládaná brynzou a uzenou slaninou. Také jednoduše jako kaše v misce politá ve středu máslem.
Také může být připravenou na sladko s čokoládou a máslem a je ještě množství jiných chutných receptů. Kdysi se polenta považovala za jídlo chudých, dnes prožívá svůj boom i v lepších restauracích, dokonce domácnostech.
Polenta je známa cca od 15. století, kdy se dovezla z Ameriky kukuřice. Jde o kukuřičnou kaši vyráběnou z kukuřičné krupice, původně z kukuřičné mouky. Je nejrozšířenější v Itálii, v Maďarsku se s ní setkáme pod názvem puliszka.
Polentu vařili u nás už naše babičky a prababičky jako kukuřičnou kaši. V samotné Itálii je známo více receptů, dnes se nejjednodušeji připravuje z instantní kukuřičné krupice.