Znáte tento velmi oblíbený italský chléb? Focaccia má v Itálii dlouholetou tradici a my vám dnes přinášíme recept na domácí křupavou focacciu s jednoduchou přípravou.
těsto | |
---|---|
1 lžička | cukr |
1 lžíce | sůl |
400 ml | voda |
25 g | droždí |
50 ml | olivový olej |
500 g | hladká mouka |
podle potřeby | |
olivový olej | |
podle chuti | |
hrubá sůl | |
čerstvý rozmarýn |
Připravíme si dvě mísy. Do jedné mísy prosejeme hladkou mouku. Do druhé nalijeme teplou vodu. Do vody rozmělníme kostku droždí, přidáme lžičku cukru, přilijeme olivový olej a dobře promícháme. Do promíchaného základu z droždí po menších dávkách přidáváme mouku, kterou vždy dobře promícháváme. Při poslední dávce mouky přidáme sůl. Dobře promíchané těsto má podobu elastické a hodně lepkavé hmoty. Mísu s těstem přikryjeme transparentní fólií a necháme na teplém místě asi hodinu vykynout do zdvojnásobení.
Na plech nalijeme olivový olej, který rozetřeme po celém plechu. Olejem si též dobře potřeme ruce. Těsto z mísy převrátíme na plech. Těsto na focacciu dobře natáhneme prsty po celé ploše a kdo má rád rozmarýn, tak ho naseká najemno a posype jím povrch těsta. Focacciu posolíme hrubou solí, polijeme trochou olivového oleje a necháme ještě 30 minut kynout.
Takto připravenou italskou focacciu pečeme asi 20 - 25 minut dozlatova v troubě předehřáté na 220 °C. Focaccia z Genovy je výborná samotná ke svačině nebo rozříznutá a plněná uzeninou. Skvěle zafunguje i na nejrůznějších oslavách.
Recept na ciabattu s olivami a sušenými rajčaty krok za krokem
Recept je sice trochu časově náročnější, ale odměnou nám bude výborné italské pečivo, které nejlépe chutná potřené olivovým olejem s čerstvými bylinkami.
Prosciutto neboli pršut: Italská sušená šunka nejen pro gurmány
Tahle světově proslulá lahůdka by neměla chybět na našem stole alespoň při zvláštních příležitostech. Prosciutto neboli pršut je sice sušená vepřová šunka původem z Itálie, ale skvěle se hodí i na naše české chlebíčky, nebo obložené studené mísy. Italské slovo prosciutto pochází z latinského slova perexsuctum, které znamená „důkladně vysušený“. Výroba prosciutta má v Itálii dlouhou historii.
autor Samman
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena