Dušená mrkev

Recept na dušenou mrkev, kterou u nás doma všichni zbožňují.


4.6467x
45 min
105×

Ingredience

1.5 lžičkysůl
40 gmáslo
1 kscibule
500 mlvoda
700 gmrkev
0.5 lžičkykari
4 lžícehladká mouka
1 špetkadrcený kmín
1 kostkahovězí bujon
1 špetkamletý černý pepř
1-2 hrstěmražený či čerstvý hrášek

podle chuti

citronová šťáva

Postup přípravy

Ve větším hrnci si na másle necháme zpěnit a trošku změknout nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Postupně přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a s jíškou dobře promícháváme, aby nevznikly hrudky. Zalijeme vodou a počkáme, až se voda začne v hrnci vařit. Přihodíme bujon, kari, kmín a přisolíme. Necháme dusit pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne (alespoň 20 minut, ale i déle podle druhu mrkve). Během dušení sem tam promícháme, aby se nám zespodu mrkev nepřipalovala. Podle chuti přikořeníme pepřem a citronem. Pokud je mrkev od přírody sladká, nepotřebuje příliš kořenit, pokud má ale nevýraznou chuť (např. některé kupované), můžeme ještě dochutit malým množstvím cukru či použít více koření, které jsme dávali již dříve. Nakonec vsypeme hrášek, prohřejeme a když je měkký, mrkev je hotová. Hotovou dušenou mrkev podáváme s bramborovými přílohami a výborně se k ní hodí jakékoliv pečené maso. Vegetariáni nahradí hovězí bujon zeleninovým. Foto: Shutterstock.com


Další recepty na mrkev v hlavní roli 


Mrkev, čerstvé bylinky nebo avokádo: Co dalšího by Lvům nemělo chybět v jídelníčku?


Pokud jste ve znamení Lev, tak by Vám neměla chybět v jídelníčku čerstvá zelenina. Dodá tělu energii a navíc je snadná na přípravu.


Mrkev,


Cizrnovo-mrkvová polévka krok za krokem


Tato polévka vás v tomto období jistě zahřeje a prospěje vašemu zdraví. Doplníte vitamíny, bílkoviny a určitě vás i překvapí oříšková chuť cizrny.


Cizrnovo-mrkvová

user-icon

autor flamea


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dušená mrkev

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká