Recept na dušenou mrkev, kterou u nás doma všichni zbožňují.
1.5 lžičky | sůl |
40 g | máslo |
1 ks | cibule |
500 ml | voda |
700 g | mrkev |
0.5 lžičky | kari |
4 lžíce | hladká mouka |
1 špetka | drcený kmín |
1 kostka | hovězí bujón |
1 špetka | mletý černý pepř |
1-2 hrstě | čerstvý nebo mražený hrášek |
podle chuti | |
---|---|
citronová šťáva |
Ve větším hrnci si na másle necháme zpěnit a trošku změknout nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Postupně přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a s jíškou dobře promícháváme, aby nevznikly hrudky. Zalijeme vodou a počkáme, až se voda začne v hrnci vařit. Přihodíme bujon, kari, kmín a přisolíme. Necháme dusit pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne (alespoň 20 minut, ale i déle podle druhu mrkve). Během dušení sem tam promícháme, aby se nám zespodu mrkev nepřipalovala. Podle chuti přikořeníme pepřem a citronem. Pokud je mrkev od přírody sladká, nepotřebuje příliš kořenit, pokud má ale nevýraznou chuť (např. některé kupované), můžeme ještě dochutit malým množstvím cukru či použít více koření, které jsme dávali již dříve. Nakonec vsypeme hrášek, prohřejeme a když je měkký, mrkev je hotová. Hotovou dušenou mrkev podáváme s bramborovými přílohami a výborně se k ní hodí jakékoliv pečené maso. Vegetariáni nahradí hovězí bujon zeleninovým. Foto: Shutterstock.com
Mrkev, čerstvé bylinky nebo avokádo: Co dalšího by Lvům nemělo chybět v jídelníčku?
Pokud jste ve znamení Lev, tak by Vám neměla chybět v jídelníčku čerstvá zelenina. Dodá tělu energii a navíc je snadná na přípravu.
Cizrnovo-mrkvová polévka krok za krokem
Tato polévka vás v tomto období jistě zahřeje a prospěje vašemu zdraví. Doplníte vitamíny, bílkoviny a určitě vás i překvapí oříšková chuť cizrny.
autor flamea
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena