Snadný recept na velikonoční jidáše potřené medem a máslem. O svátcích jara nesmí na vašem stole chybět!
na potření | |
---|---|
1 ks | vejce |
100 g | máslo |
2 lžíce | med |
těsto | |
3 ks | žloutek |
100 g | cukr moučka |
1 lžička | citronová kůra |
500 g | polohrubá mouka |
100 g | tuk na pečení |
1 kostka | čerstvé droždí |
200 ml | smetana 12% |
Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažné smetany rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, vmícháme lžíci mouky a na teplém místě necháme kvásek vyběhnout. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme prosátý moučkový cukr, citronovou kůru, nakrájený tuk, žloutky a nakonec vyběhnutý kvásek. Ze všech surovin vypracujeme tuhé hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Potom těsto krátce propracujeme a rozdělíme asi na 12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vytvoříme delší váleček, který uprostřed přehneme, stočíme do spirály a potřeme rozšlehaným vejcem. Jidáše pečeme v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 20 - 25 minut dorůžova. Během pečení utřeme máslo s medem a touto směsí ještě horké jidáše potřeme.
Domácí velikonoční jidáše podáváme ke kávě nebo čaji jako slavnostní pohoštění.
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Velikonoční beránek z kynutých uzlíků krok za krokem
Nemáte formu na beránka? Zkuste tento netradiční recept na beránka na plechu, vytvořeného z tvarohových šneků, s medovou krustou k tomu!
Velikonoční pečení s dětmi: Tyhle sušenky ve tvaru zvířátek je budou bavit!
Velikonoce nemusí být vůbec nudné! Překvapte letos velikonočními sušenkami. Jsou velmi jednoduché na přípravu, obzvláště dětem se bude tento recept líbit.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena