Valašské frgály jsou tradiční velké koláče. Jejich cena bývá v obchodech přehnaně vysoká, proto se je podle FOTORECEPTU naučíme připravovat doma.
Nedávno mě rodina uprosila, abych jim na výletě koupila valašský frgál. Koupila jsem čtvrtku makového a čtvrtku borůvkového, za oba koláče jsem zaplatila 70 Kč, což mě překvapilo. Rozhodla jsem se, že zkusím tyto chutné koláče upéci doma a zjistím cenovou náročnost.
Podle našeho fotoreceptu upečete čtyři povidlové valašské frgály. Náklady na jejich upečení byly 129,14 Kč + náklady na energii. Práce s nimi moc nebylo, nejvíce obstarala domácí pekárna a trouba. Kdybych je však kupovala, zaplatila bych za ně 560 Kč. Příprava není vůbec složitá a výsledek je dokonce lepší než u koláče kupovaného.
Zkuste také: Recept na švestková povidla krok za krokem
Připravíme si 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 125 g másla, 2 žloutky, 35 g droždí, 75 g moučkového cukru, 1,4 g citronové kůry a špetku soli.
Nejprve dáme na dno míchací nádoby změklé máslo. Pak přilijeme mléko s rozmíchanými žloutky. Poté přidáme mouku s moučkovým cukrem. Do jednoho rohu vsypeme sůl, do jiného citronovou kůru. Na střed rozdrobíme droždí.
Po ukončení kynoucího programu necháme těsto ještě cca 1/2 hodiny kynout již ve vypnuté domácí pekárně.