Zkuste to doma! Recept na valašský frgál krok za krokem

Zkuste to doma! Recept na valašský frgál krok za krokem

Valašské frgály jsou tradiční velké koláče. Jejich cena bývá v obchodech přehnaně vysoká, proto se je podle FOTORECEPTU naučíme připravovat doma.

129517×

Cenové rozdíly mezi kupovaným a domácím valašským frgálem

Nedávno mě rodina uprosila, abych jim na výletě koupila valašský frgál. Koupila jsem čtvrtku makového a čtvrtku borůvkového, za oba koláče jsem zaplatila 70 Kč, což mě překvapilo. Rozhodla jsem se, že zkusím tyto chutné koláče upéci doma a zjistím cenovou náročnost.

Podle našeho fotoreceptu upečete čtyři povidlové valašské frgály. Náklady na jejich upečení byly 129,14 Kč + náklady na energii. Práce s nimi moc nebylo, nejvíce obstarala domácí pekárna a trouba. Kdybych je však kupovala, zaplatila bych za ně 560 Kč. Příprava není vůbec složitá a výsledek je dokonce lepší než u koláče kupovaného.

Zkuste také: Recept na švestková povidla krok za krokem 

Recept na domácí valašský frgál 

1) Příprava surovin na valašský frgál.

Připravíme si 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 125 g másla, 2 žloutky, 35 g droždí, 75 g moučkového cukru, 1,4 g citronové kůry a špetku soli.

2) Pořadí surovin v domácí pekárně.

Nejprve dáme na dno míchací nádoby změklé máslo. Pak přilijeme mléko s rozmíchanými žloutky. Poté přidáme mouku s moučkovým cukrem. Do jednoho rohu vsypeme sůl, do jiného citronovou kůru. Na střed rozdrobíme droždí.

 

3) Pekárnu zapneme na program těsto a necháme pracovat.

Po ukončení kynoucího programu necháme těsto ještě cca 1/2 hodiny kynout již ve vypnuté domácí pekárně.

4) Na povidlovou náplň budeme potřebovat 200 g povidel, vrchovatou lžíci moučkového cukru a 1 - 2 lžíce rumu.

Toto je náplň na jeden frgál. Pokud budete dělat všechny koláče povidlové, je nutné udělat povidlovou náplň ze čtyřnásobné dávky.

5) Vše promícháme do hladké konzistence. Pokud jsou povidla hustá, můžeme přikapávat rum, dokud nezískáme potřebnou hustotu.

6) Do misky si dáme 60 g másla, 120 g cukru krystal a 120 g hrubé mouky.

Vše rukama dobře prohněteme a vyrobíme si drobenku.

7) Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, které postupně zpracujeme.

Z každého dílu vyválíme velké tenké kolo pouze s vyššími okraji, aby náplň nevytékala.

8) Na rozválené těsto rozetřeme připravená povidla.

9) Nyní přijde na řadu připravená drobenka.

10) Troubu předehřejeme na 170 °C a povidlové valašské frgály upečeme.

Na horkovzduch jsem koláče pekla 20 minut.

11) Valašský povidlový frgál rozkrájíme na čtvrtiny a můžeme podávat.

Pokud chceme, můžeme jej pocukrovat moučkovým cukrem, pro někoho jsou však sladké dost.

U správného frgálu by mělo těsto pod náplní zůstat tenké.

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz