Babiččiny frgále

Tyto koláče pekla moje babička, která pochází z Moravy. Této dobroty jsme si užívali při nejrůznějších oslavách.


4.818x
120 min
3×

Postup přípravy

Nejprve si připravíme těsto. Do mísy rozdrobíme kvasnice a přidáme k nim 2 lžičky krystalového cukru. Lžičkou cukr s kvasnicemi třeme, dokud nám nevznikne kašovitá hmota. Poté přilijeme vlažné mléko a počkáme, až vzejde kvásek. Poté přidáme mouku, olej, cukr, rozpuštěné máslo, špetku soli a citronovou kůru nastrouhanou z jednoho středně velkého citronu. Hotové uhnětené těsto dáme na teplé místo a necháme vykynout cca 45 - 60 minut.

Vykynuté těsto rozdělíme na několik dílů a z každého vyválíme kulatou placku a průměru cca 20 - 25 cm. Těsto by mělo být tlusté cca 0,5 cm a okraje by měly být vyšší, aby nám nevytekla náplň.

Tvarohová náplň: Tvaroh zředíme mlékem tak, aby nám vznikla lehce roztíratelná hmota. Přidáme jeden žloutek, osladíme 3 lžícemi moučkového cukru a polovinou balíčku vanilkového cukru. Podle chuti můžeme přidat citronovou šťávu.

Maková náplň: Mletý mák dáme společně s máslem do hrnce, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme, dokud směs nezhoustne. Vmícháme 3 lžíce cukru moučka a jeden balíček vanilkového cukru. Dochutíme rumem, skořicí a citronovou šťávou. Můžeme zahustit nastrouhanými piškoty.

Ořechová náplň: Do mléka přidáme 5 lžic moučkového cukru, jeden balíček vanilkového cukru, uvedeme do varu a přisypeme ořechy. Můžeme přisladit medem nebo přidat citronovou šťávu, popř. rum.

Povidlová náplň: Švestková povidla naředíme teplou vodou. Osladíme moučkovým, vanilkovým cukrem (podle chuti), skořicí, citronovou šťávou a rumem.

Citronovou šťávu vymačkáváme z citronu, jehož kůru jsme použili do těsta. Je to dostačující množství do všech náplní.

Náplněmi můžeme potřít celý jeden frgál nebo si ho rozdělit na několik částí (poloviny, čtvrtiny) a do každé dát jinou náplň. Nakonec frgál posypeme drobenkou.

Babiččiny frgále pokládáme na plech vyložený pečíčím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova cca 20 minut.

Správný frgál by měl mít na výšku více náplně než těsta (mimo okraje, ty celou náplň drží). Vzhledem k tomu, že je možné zadat pouze 20 ingrediencí, tak jsem musela určité ingredience vypsat pouze v postupu přípravy.
user-icon

autor clar.ca


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Babiččiny frgále

Zpět na recept