Stařenčin frgál z Bečvy

Recept na tradiční a kvalitní frgál z Valašského království.


3.693x
120 min
3×

Postup přípravy

Připravíme si kvásek. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do trochy mléka dáme lžičku cukru a droždí. Necháme vykynout kvásek. Máslo rozpustíme.

Stranou si prosejeme mouku, kterou osolíme. Do mouky nalijeme kvásek. Přidáme zbylý cukr a mléko, žloutky, máslo a citronovou kůru. Ze všeho pečlivě vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

Zatím si vystřihneme z pečícího papíru kola o průměru 20 cm. Každé potřeme rozpuštěným máslem. Během kynutí si můžeme připravit oblíbené frgálové náplně - tvarohovou, hruškovou, povidlovou nebo makovou.

Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každý díl vyválíme na tenkou placku o rozměru pečícího papíru a přeložíme na něj. Těsto musí být velmi tenké. Na placky střídavě nanášíme náplně. Buď je roztíráme nebo stříkáme pomocí cukrářského sáčku do kruhu.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Stařenčiny frgále z Bečvy přeložíme na plech a pečeme dozlatova. Upečené horké frgále přelijeme rozpuštěným máslem a zakápneme rumem. Zdobíme loupanými mandlemi nebo mandlovými lupínky.
user-icon

autor Hroch


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Stařenčin frgál z Bečvy

Zpět na recept