Recept na koláč z lineckého těsta, který plníme tvarohem a rybízem. Výborný moučník ke kávě nebo čaji.
300 g | rybíz |
těsto | |
---|---|
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
0.5 lžičky | kypřicí prášek do pečiva |
70 g | cukr moučka |
100 g | máslo |
1 balíček | vanilkový cukr |
220 g | hladká mouka |
náplň | |
1 ks | vejce |
50 g | cukr moučka |
2-3 lžíce | smetana ke šlehání |
1 balíček | vanilkový pudink |
250 g | měkký polotučný tvaroh |
Začneme přípravou těsta. Prosátou mouku promícháme se špetkou soli a práškem do pečiva. Změklé máslo s oběma cukry ušleháme do pěny a postupně vmícháme vejce. Pak přidáme mouku a vypracujeme těsto, které prsty vtlačíme do kulaté koláčové formy. Formu vyloženou těstem vložíme do lednice a asi 1 hodinu necháme odležet. Připravíme si náplň. Rybíz omyjeme a zbavíme stopek. V míse prošleháme tvaroh s vejcem, cukrem, pudinkovým práškem a smetanou dohladka. Vychlazené těsto hustě propícháme vidličkou, pak nalijeme tvarohovu náplň, posypeme rybízem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme přibližně 30 - 40 minut. Vychladlý koláč nakrájíme na porce. Plněný linecký koláč podáváme ke kávě, čaji i jen tak na chuť.
Vzpomínka na dětství: Citronová babeta s rybízem krok za krokem
Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme se ji dnes naučit připravit krok za krokem, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná, přesně tak, jak má být.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena