Centrem oblasti Chodska se zdá být město Domažlice. Přesto přímo do Chodska už toto město nepatří. I přesto si v Domažlicích velice ctí chodských tradic a pokračují v pečení pravých chodských koláčů dodnes.
V minulosti se královským poddaným, jejichž úkolem bylo střežit zemskou hranici říkalo chodové. Jejich povoláním bylo chodit po hranici a odtud pramení i jejich pojmenování. I když bylo Chodsko v minulosti ze tří stran obklopeno německou kulturou, svou řeč ani zvyky si chodové nikdy nenechali vzít. Počátek chodských slavností se traduje od roku 1851, kdy podle historiků začala procesí konaná o Vavřinecké pouti na Veselou horu ke kostelíku zasvěcenému sv. Vavřinci. Lidé s sebou nosili velké koláče. Nyní se každoročně konají Chodské slavnosti v Domažlicích.
Chodské koláče se nejen při slavnostech pečou ve velkém. Měkké těsto, které hospodyňky v noci třikrát prodělávaly se muselo po celou dobu udržovat v teple. Dnes je doba kynutí asi 2 hodiny. Koláče, nejlépe z poloviny hladké a poloviny hrubé mouky, zadělávané máslem nebo sádlem, jsou pokryté černými povidly, mákem a také tvarohem. Tvaroh na skutečně originálním domažlickém koláči musí být uprostřed mezi oběma náplněmi. Ornament, který vzniká při střídání náplní na tradičním chodském koláči připomíná chodské pohraničí. Maková a povidlová náplň představují střídání lesíků a pastvin. Rozinky a mandle nám mají připomínat zdi rozpadlých stavení. Dnes se pečou koláče, kde se střídají náplně v pravidelných výsečích, nebo začíná tvarohová náplň uprostřed a kolem se dělají postupně pruhy z dalších náplní, které vytvoří ornament kola.
Kousek od Domažlic je vesnička Krchleby. Roku 1990 zde byla založena tradice pečení krchlebských koláčů. Pravé kulaté krchlebské koláče mají průměr 25 centimetrů. Jsou bohatě potřeny náplněmi z tvarohu, povidel i máku a posypány rozinkami i sekanými mandlemi. Jsou sladké a taky notně kalorické. Z povidlové a makové náplně se na koláč malují proužky, mřížky a kolečka. Chladnoucí koláče se také potírají smetanou s rumem a zdobí šlehačkou.
500g hladká mouka, 120g rozpuštěné máslo, 100g cukr moučka, ½ kostka droždí, 250 ml vlažné mléko, 1ks citron (kůra i šťáva), 2ks žloutek.
1000g polohrubá mouka, 3ks žloutek, 250g máslo, 1 lžička sůl, 200g cukr moučka, 1 a ½ kostka droždí, 1 balíček vanilkový cukr, 1 lžíce rum, 400ml vlažné mléko.
500g polohrubá mouka, 500g hladká mouka, 200g cukr moučka, 1 balíček vanilkový cukr, 250g máslo, 1 lžíce olej, 2 kostka droždí, 3 - 4ks žloutek, 10g sůl, 1 lžička citronová kůra, 250ml mléka.
2 kostka tvaroh,1/2 kelímek smetana ke šlehání, 1 balíček vanilkový cukr, 1ks žloutek, 1ks bílek na sníh a rum podle chuti.
Švestková povidla, tlučený hřebíček, rum.
Mletý mák, mléko, med, skořice, nebo 70g cukr krupice, 1 balíček vanilkový cukr, 140g mletý mák, 1 lžička tekutý med, 1 lžička švestková povidla.
1 kelímek smetana ke šlehání, 1 balíček vanilkový cukr, 1ks citronu (šťáva)
Okraje chodských koláčů můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat směsí moučkového a vanilkového cukru, rozinkami namočenými v rumu, nebo sekanými mandlemi. Případně můžeme dát na chodský koláč všechny tyto vypsané ingredience.
Chodské koláče
(doba přípravy 2 h 30 min )
Tradiční chodské koláče
(doba přípravy )
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni