Tradiční chodské koláče

Známé koláče s tvarohovou, povidlovou a makovou náplní. Osvědčený recept na vynikající chodskou specialitu.


4.927x
1×

Ingredience

těsto

0 lžičeksůl
1 ksvejce
125 gmáslo
50 mlrum
1 ksžloutek
250 mlmléko
0 kscitron
110 gcukr krupice
35 gkvasnice
1 balíčekvanilkový cukr
750 gpolohrubá mouka

náplň 2

1 ksvejce
100 gcukr krupice
250 gmák
100 mlhorká voda

náplň 1

125 gmáslo
2 lžícerum
2 ksbílek
70 gcukr krupice
vanilkový cukr
citronová kůra
125 mlsmetana ke šlehání
750 gtučný tvaroh

náplň 3

rum
citronová šťáva
400 gšvestková povidla

podle potřeby

1 lžícestolní olej

Postup přípravy

Málokterá regionální specialita ze západu Čech je tak vyhlášená jako tyto ploché koláče plněné tvarohem, mákem a povidly. Regionálně se liší merhováním čili zdobením. Někde se různé náplně vrství do proužků, jinde se na tvarohový podklad nanášejí povidlové a makové ornamenty.

Kvasnice necháme vzejít s trochou vlažného mléka a cukru.Polohrubou mouku smícháme s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutek a jedno celé vejce, kvásek, zbylé mléko, změklé máslo, rum a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto důkladně vypracujeme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout v míse tence vytřené olejem. Zhruba po hodině těsto znovu propracujeme a necháme kynout ještě asi dvacet minut.

Zatím připravíme náplně. Do tvarohu přimícháme cukr, smetanu, trochu rumu, máslo a citronovou kůru a pak utřeme. Nakonec vyšleháme sníh a opatrně jej do tvarohové směsi vmícháme. Mák umeleme, promícháme s cukrem a spaříme směs horkou vodou nebo uvaříme v mléce. Pak vmícháme jedno celé vejce. Povidla lehce ochutíme citronovou šťávou a rumem.

Těsto rozdělíme na sedm dílů. Válečkem zploštíme na placku o průměru asi 25 cm, přeneseme na plech a vytvarujeme okraje. Necháme ještě čtvrt hodiny kynout, potom pomažeme okraje zbylým rozšlehaným vejcem.
Na těsto navrstvíme tvaroh tak, aby je zakryl, potom zdobíme povidly a mákem.

Koláče dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi půl hodiny, dokud okraje nezrůžoví.

Tradiční chodské koláče podáváme jako výborné pohoštění na sváteční stůl.

Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí
Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013

Kniha obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně a recepty. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční chodské koláče

Zpět na recept