
Valašské frgály jsou tradiční velké koláče. Jejich cena bývá v obchodech přehnaně vysoká, proto se je podle FOTORECEPTU naučíme připravovat doma.
Valašské frgály jsou tradiční moravské koláče s bohatou historií a jedinečnou chutí. Na Valašsku je rádi upečou při slavnostních příležitostech i ke každodennímu mlsání.
Jsou pevnou součástí valašské kultury a svátků, a zároveň lahodnou inspirací pro každého, kdo si chce doma připravit tradiční koláč.
Frgál krásně jemný, přitom vydatný koláč, který si našel cestu do srdcí místních i milovníků tradičního pečiva po celé republice.
Příprava valašských frgálů vyžaduje pečlivost a trpělivost. Důležité je správné kynutí těsta a jeho rozválení na tenký plát.
-> Chodské koláče a recepty k nezaplacení
Připravíme si 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 125 g másla, 2 žloutky, 35 g droždí, 75 g moučkového cukru, 1,4 g citronové kůry a špetku soli.

Nejprve dáme na dno míchací nádoby změklé máslo. Pak přilijeme mléko s rozmíchanými žloutky. Poté přidáme mouku s moučkovým cukrem. Do jednoho rohu vsypeme sůl, do jiného citronovou kůru. Na střed rozdrobíme droždí.

Pekárnu zapneme na program těsto a necháme pracovat.
Pokud nemáme pekárnu, zaděláme těsto podle receptu na babiččiny frgále.
Po ukončení kynoucího programu necháme těsto ještě cca 1/2 hodiny kynout již ve vypnuté domácí pekárně.

Na povidlovou náplň budeme potřebovat 200 g povidel, vrchovatou lžíci moučkového cukru a 1 - 2 lžíce rumu.
Toto je náplň na jeden frgál. Pokud budete dělat všechny koláče povidlové, je nutné udělat povidlovou náplň ze čtyřnásobné dávky.

Vše promícháme dohladka. Pokud jsou povidla hustá, můžeme přikapávat rum, dokud nezískáme potřebnou hustotu.

Do misky si dáme 60 g másla, 120 g cukru krystal a 120 g hrubé mouky.
Vše rukama dobře prohněteme a vyrobíme si drobenku.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, které postupně zpracujeme.
Z každého dílu vyválíme velké tenké kolo pouze s vyššími okraji, aby náplň nevytékala.

Na rozválené těsto rozetřeme připravená povidla.


Posypeme drobenkou.

Troubu předehřejeme na 170 °C a povidlové valašské frgály upečeme.
Na horkovzduch jsem koláče pekla 20 minut.

Valašský povidlový frgál rozkrájíme na čtvrtiny a můžeme podávat.
Pokud chceme, můžeme jej pocukrovat moučkovým cukrem, pro někoho jsou však sladké dost.

U správného frgálu by mělo těsto pod náplní zůstat tenké.
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena