
Nejde o to zrušit vanilkové rohlíčky a linecké, ale chytře je upravit. Zdravější vánoční cukroví znamená méně bílé mouky a cukru, víc ořechů, ovoce, vlákniny. Zkrátka takové, aby sedlo i diabetikům, celiakům a lidem se speciálními omezeními.
Základní princip pečení zdravějšího cukroví je jednoduchý: změníme pár surovin nebo typ cukroví. Pochutnat si potom mohou také:
-> Tipy na vánoční cukroví pro diabetiky
Část hladké mouky v klasických receptech na linecké, pracny nebo medové perníčky vyměníme za celozrnnou, špaldovou nebo ovesnou mouku, které jsou bohatší na minerály a vlákninu.
Pro lidi, co nejedí mouku, použijeme hotové bezlepkové směsi nebo kombinaci rýžové, kukuřičné, pohankové či jáhlové mouky. Získáme tak skvělé bezlepkové vanilkové rohlíčky nebo perníčky.
V mnoha receptech stačí snížit množství cukru o třetinu až polovinu – cukroví, které se slepuje marmeládou nebo se plní krémem, to snese bez problémů.
Část cukru můžeme nahradit medem, datlovým sirupem nebo čekankovým sirupem, který má nižší glykemický index.
Využít můžeme také sušeného voce, jako jsou datle, švestky, rozinky nebo fíky, které skvěle poslouží jako přirozené sladidlo. Skvělé jsou do pečeného i nepečeného cukroví.
-> Cukroví bez másla aneb Pořád je tu spousta možností, co připravit na vánoční stůl
U plněného cukroví můžeme část máslového krému nahradit ořechy nebo tvarohem.
Recepty, které by vám něměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena