Bezlepkové perníčky

Recept na oblíbené cukroví s vůní skořice, badyánu a medu. Perníčky dokážou potěšit nejeden mlsný jazýček a v rukou šikovného pekaře se můžou proměnit v malé umělecké dílo.


5.010x
90 min

Postup přípravy

Med a tuk na pečení rozehřejeme a důkladně promícháme s bezlepkovou moukou, perníkovým kořením, vejcem, cukrem moučka a jedlou sodu. Těsto potom zabalíme například do mikrotenu, aby neokoralo, těsto na perníčky uložíme v chladu, nejlépe alespoň do druhého dne.

Těsto rozválíme na dobře pomoučněné ploše na tloušťku asi 0,5 cm a poté můžeme začít vykrajovat různé tvary.

Perníčky pečeme na plechu při teplotě asi 160 - 170 °C. Můžeme použít pečící papír nebo plech vymazat tukem. Při pečení použijeme spodní a horní ohřev, nikoliv horkovzdušný režim, aby se perníčky pekly pomalu a postupně. Pečeme přibližně 12 - 15 minut podle velikosti.

Ihned po upečení ještě horké perníčky lehce potíráme rozšlehaným vejcem s trochou vody, aby perníčky získaly lesk. Takto jsou připravené ke zdobení cukrovou polevou. Pokud ale budeme perníčky potahovat čokoládovou polevou, není třeba je potírat vejcem.

Pokud bezlepkové perníčky nechceme zdobit polevou a jsou určeny hlavně k jídlu, můžeme ke snadnému dekorování zvolit půlky oloupaných mandlí. Ty přitlačíme k těstovému tvaru ještě před pečením.

Bezlepkové perníčky podáváme jako jemné voňavé cukroví na sváteční stůl.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bezlepkové perníčky

Zpět na recept