Možná také v paměti s chutí zapátráte po babiččiných nudlích v polévce, které se rozpadaly na jazyku. Že jste je ještě nezkoušeli sami připravit? Tak těžké to není.
Recept na babiččiny polévkové nudle
Na nudle budeme potřebovat: 300 g hrubé mouky, 2 vejce, 4 lžíce vody.
- Mouku prosejeme na vál, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a přidáme 4 lžíce vody. Těsto nejprve zpracováváme dlouhým nožem a poté rukama, až je dostatečně tuhé.
- Poté těsto rozválíme na 3 - 4 velké a tenké placky. Těsto přehodíme přes sušák na prádlo, nebo klidně jen přes židli s utěrkou. Necháme důkladně oschnout.
- Oschlé placky nakrájíme na pruhy asi 3 cm široké a poklademe na sebe. Ostrým nožem krájíme velmi tenké nudličky, které opět necháme proschnout, pak už jen domácí polévkové nudle vaříme v osolené vodě asi 5 minut.
Vyzkoušejte také rychlé fritátové nudle do polévky.
-> Pomalu tažený vývar: Připravte si nejlepší domácí životabudič

Tipy k přípravě domácích nudlí do polévky
- Málo pevné nudlové těsto sice jednodušeji rozválíme, ale bude mnohem déle schnout. Těsto na nudle nesolíme právě proto, že by špatně prosychalo.
- Z nudlového těsta můžeme také vykrajovat různé menší tvary.
- Placku nudlového těsta lze potřít bílkem a přeložit, formičkou z něj vykrajovat malá kolečka a ta pak na oleji dozlatova osmažit. Těsto se při smažení nafoukne - bubínky podáváme jako přílohu k polévkám zvlášť v misce.
- Do nudlového těsta můžeme přidat lžíci rajčatového protlaku, špenátu nebo nasekaných bylinek. Těsto získá na barvě i na chuti.
- Těstoviny do polévek vaříme vždy zvlášť ve vodě či ve vývaru, scedíme, propláchneme a až poté vkládáme do polévky. Jen tak polévka zůstane čirá a nezíská moučnou příchuť.
- Na 1,25 l polévky použijeme 40 - 50 g usušených těstovin.
- Těstoviny, které ukládáme do krabičky a hned nepoužijeme na vaření, necháme před uskladněním ještě důkladně proschnout.
-> Játrová zavářka jako symbol dokonalé polévky. Jak se připravují různé druhy?

Drobení, kapání, vaječná sedlina i drobenka
Drobení do polévky. Na vaječné drobení si připravíme 150 g hrubé mouky a 1 vejce.
- Mouku prosejeme, přidáme vejce a vypracujeme pevné těsto, které nahrubo nastrouháme, rozložíme na suchou utěrku a necháme proschnout. Oschlé drobení ukládáme do krabičky, nebo hned zaváříme do polévky (cca 5 minut).
Vaječné kapání. Na vaječné kapání si připravíme 1 vejce, 2 lžíce mléka, 2 lžíce hrubé mouky a špetku soli.
- Vejce, mléko, mouku a sůl rozšleháme v misce, vznikne nám hladké a středně husté těstíčko. Těstíčko lijeme přes vidličku do vroucí polévky a krátce zaváříme (cca 2 minuty).
Vaječná drobenka. Na vaječnou drobenku budeme potřebovat 1 vejce, 150 g hrubé mouky, 1 lžičku oleje a 1 špetku soli.
- Vejce rozšleháme se solí, vlijeme do misky s prosátou moukou a vařečkou mícháme, až se utvoří drobenka. Drobenku poté vložíme na rozehřátý olej a osmahneme ji, až poté v polévce 5 minut vaříme.
Vaječná sedlina. Na vaječnou sedlinu si přichystáme 3 vejce, 200 ml mléka a špetku soli.
- Vejce rozšleháme s mlékem a solí a nalijeme do mikrotenového sáčku, který důkladně uzavřeme. Sáček s vaječnou sedlinou vložíme do vroucí vody a 20 minut vaříme. Poté sáček vyjmeme, sedlinu necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme k polévce zvlášť v misce.
Uvařte si s námi
Recepty, které by vás neměly minout:
Domácí nudle do polévky
Domácí bezlepkové nudle
Domácí polévkové nudle
Domácí nudle do polévky ala Fritate
Těstoviny bez mouky
Zavářky do polévek: Zkuste domácí nudle, játrové knedlíčky i nočky se sýrem
Zavářky a vložky polévku nejen zahustí, ale také zvýší její výživnost a sytivost. Pojďme se společně naučit základní strouhání, domácí nudle, knedlíčky, noky i nudle z palačinkového těsta.
Foto: Pixabay.com