Podle dobrého lineckého snadno poznáme, jak má kdo pečení vánočního cukroví v malíku.
Linecké po upečení buď slepujeme a promazáváme, anebo je můžeme použít jako součást vosích hnízd či plněných kokosek.
U lineckého těsta je totiž zásadní správný poměr surovin, a také způsob, jakým s nimi pracujeme.
Co je dobré vědět?
- Máslo používáme chladné! Nakrájíme ho na menší kousky, promícháme s moukou a cukrem a necháme robot nebo naše (rychlé) ruce, aby vytvořily drobenku. Tím zamezíme tvorbě lepku. Cukroví je pak po upečení křehké.
- Pokud vezmeme měkké máslo nebo teplýma rukama zpracováváme těsto příliš dlouho, začne se těsto lepit. To vyžaduje podsypávání další moukou – a tím si zaděláváme na suché a tvrdé cukroví.
- Důležitá je proto rychlost zpracování. Linecké těsto jen rychle spojíme a dáme do lednice - nejlépe přes noc.
Když si pohlídáme teplotu másla, rychlost zpracování a odležení, můžeme si být jisti, že se linecké cukroví povede.
-> Výběr TOP receptů na linecké cukroví

Základní recept na linecké těsto
Osvědčený poměr na linecké těsto je 3 : 2 : 1 – tři díly mouky, dva díly másla, jeden díl cukru.
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky (nebo 1 celé vejce)
- špetka soli
- citronová kůra
- Mouku prosijeme do mísy, přidáme sůl a cukr.
- Studené máslo zapracujeme rukama nebo v roboru do mouky, vznikne drobenka.
- Přidáme žloutky a citronovou kůru, těsto rychle spojíme. Vytvoříme z něj placku a uložíme do lednice.
Čím promazávat linecké cukroví?
Skvělá náplň dělá z jemných a delikátních máslových koleček výrazný kousek. S každou náplní můžeme mít i jiný druh cukroví. Můžeme je i kombinovat:
- meruňkový, rybízový nebo malinový džem – sladkokyselé zavařeniny dokonale ladí k sladkému pečivu, jsou sázkou na jistotu.
- povidla s rumem a skořicí – jsou trochu netradiční náplní v jemném cukroví. Zvlášť v kakaovém lineckém je však fantastická.
- citronový krém (lemon curd) – je dalším důkazem, že výrazná sladká a kyselá chuť lineckému sluší.
- čokoládový nebo nugátový krém – je ideální k tmavému kakaovému těstu a do išelských dortíčků.
- slaný karamel – tvoří zajímavý kontrast pro část cukroví, pokud chceme něco výraznějšího.
-> Křehké linecké: Recept na těsto krok za krokem

Ochucené linecké těsto
Kakaové linecké je oblíbenou variantou lineckého. U jeho přípravy pamatujeme na to, že poměr surovin zůstává nezměněný. Jen část mouky vyměníme za kakao. Další postup zůstává stejný.
- Pokud bychom kakaem chtěli jen "obarvit" už hotové linecké těsto, poměr by nezůstal zachován a pečivo by nebylo dobré.
- Kakaové linecké dobře funguje s výraznějšími náplněmi, jako jsou čokoládový nebo ořechový krém, hustší povidla s rumem, případně kombinací džemu a vrstvy čokolády.
Těsto na milované išelské dortíčky také vychází z lineckého. Tam se část mouky (až třetina) nahrazuje mletými ořechy nebo mandlemi spolu s kakaem. Upečená kolečka slepujeme džemem a poléváme čokoládou.
Linecké těsto můžeme skvěle ochutit také mletou skořicí nebo přidáním celého máku.
Zdravější variantu lineckého připravíme ze žitné mouky.
Recept na kakaové linecké
- 270 g hladké mouky
- 30 g holandského kakaa
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
Postup přípravy je stejný jako u klasického lineckého těsta.
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Linecká srdíčka s karamelovou polevou

Linecká srdíčka s čokoládovou polevou

Išlské dortíčky

Linecká srdíčka

Linecké banánky
