Oblíbená klasika na vánoční stůl. Recept na linecké z kakaového těsta.
Hodnocení
4.6
/ 5 (5x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Máslo 150 g
Moučkový cukr100 g
Žloutky3 ks
Hladká mouka 200 g
Kakao 40 g
Marmeláda1 sklenice
Postup přípravy
Mouku a kakao prosijeme do misky.
Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a žloutky, dokud se vše nespojí.
Přisypeme mouku spolu s kakaem a krátce prošleháme. Ze směsi vypracujeme vláčné těsto. Je dobré pracovat rychle a pokud možno nepřidávat další mouku.
Těsto zabalíme do folie a necháme asi třicet minut odpočívat v lednici. Není třeba, aby úplně ztuhlo.
Troubu předehřejeme na 180 °C, dva plechy si vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Na plech dáváme vždy tvary podobných velikostí, aby se pekly stejnoměrně. Na jednom plechu tvary s vykrojeným středem a na druhém plné tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě asi pět až osm minut, samozřejmě v závislosti na velikosti jednotlivých kousků. Upečené cukroví necháme zcela vychladnout, poté promažeme marmeládou a necháme rozležet.
Kakaové linecké cukroví skladujeme v uzavřené dóze nebo v papírové krabici nejlépe v chladnější místnosti.
Křehké, voňavé a doslova se rozplývající na jazyku - takové je linecké cukroví, které se podaří. Máme pro vás pár receptů, díky kterým bude letošní vánoční pečení snazší.