
Gazpacho nevyžaduje žádné vaření, jen zralá rajčata, mixér a pár úkonů. Jak ho připravit, aby nebylo mdlé ani vodové? Jaké suroviny vybrat a jak do dochutit? Čtěte dál, dovíte se také, jak nachystat salmorejo nebo melounovou verzi.
Gazpacho je studená zeleninová polévka, která stojí a padá s rajčaty. Potřebuje sladká vyzrálá rajčata a dobrý olivový olej.
Chléb polévku zjemní a zahustí, ale obejdeme se i bez něj. V létě studené gazpacho podáváme ve skleničkách jako předkrm, v misce k obědu i jako nápoj. Můžeme ho ozdobit kostičkami zeleniny. Všechno zvládneme bez plotny, jen s mixérem a lednicí.
Základ tvoří syrová rajčata, okurka, kapie, česnek, extra panenský olivový olej, sherry nebo vinný ocet, sůl a případně bílý chléb bez kůrky.
-> Okurkové blaho po bulharsku: Tarator je ta nejlepší studená polévka do veder
Rajčata: co nejzralejší, masitá (typu keříková nebo masitá odrůda). Můžeme použít i cherry rajčátka.
Okurka: spíš tenčí hadovka, lepší je okurku oloupat, ale nezbytně nutné to není.
Paprika: červená kapie kvůli barvě a sladkosti.
Česnek: raději menší stroužek; česnek se v syrové polévce rozleží. Pokud to přeženeme s česnekem, můžeme přidat rajče a trochu chleba.
Ocet: sherry ocet je klasika, ale bílý vinný funguje taky dobře, některé recepty dokonce používají umeocet.
Olej: extra panenský, výrazný. Přiléváme ho pomalu během mixování tenkým pramínkem, aby se spojil se šťávou ze zeleniny a polévka zhoustla a byla hladká.
Chléb: bílý, den starý, bez kůrky, krátce namočený a vymačkaný.
-> Kouzlo jménem rajská: Jak uvařit tu nejrychlejší, nejsladší, nejlepší polévku?
Nebojte se octa: studená jídla snesou víc kyselosti. Ocet přidáváme postupně a ochutnáváme, až když je gazpacho vychlazené, ne vlažné. Chlad chutě trochu ztlumí, proto je potřeba přidat při dochucování, aby polévka nebyl mdlá.
Sůl se rozleží: Solíme raději opatrně a slanou chuť doladíme až těsně před servírováním.
Na dozdobení můžeme použít na kostičky nakrájené okurky, papriky, rajče, krutony a pár kapek olivového oleje.
Gazpacho trochu jinak
Salmorejo je hustší gazpacho. Dáme víc chleba a oleje, vynecháme okurku i papriku. Mixujeme do hladkého krému, chladíme a podáváme s vařeným vejcem a španělskou šunkou.
Ajo blanco: bílá varianta bez rajčat, přidávají se do ní mandle, česnek, voda, olej a ocet. Servíruje se s hrozny nebo melounem.
Zelené gazpacho: místo červené papriky a rajčat hrají prim okurka, zelené papriky, bylinky a trochu špenátu; kapka citronové šťávy místo octa.
Melounové gazpacho: část rajčat nahradíme vyzrálým melounem (červeným nebo žlutým). Méně chleba, méně octa, o chlup víc soli, aby se polévka nepřehoupla do limonády.
-> Recept na studenou polévku krok za krokem
Gazpacho naléváme do sklenic nebo misek, navrch ozdobíme kostičkami zeleniny, opečenými krutony a pár kapkami olivového oleje.
V lednici v uzavřené nádobě vydrží 2–3 dny, druhý den chutná často lépe. Mrazit gazpacho nedoporučujeme, syrová zelenina po rozmrazení vodnatí.
Recepty, který by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena