Tradiční španělské gazpacho

Studená španělská zeleninová polévka pro zdravé, syté a chutné letní osvěžení.


0.00x
60 min

Ingredience

2 lžícecukr
3 stroužkyčesnek
1 špetkasůl
4 ksrajčata
1 lžícesmetana
1 lžičkajablečný ocet
1 špetkapepř
1 lžíceolivový olej
2 lžícečervené víno
1 ksčervená paprika
1 ksžlutá paprika
1 svazekjarní cibulka
1 kssalátová okurka

na ozdobu

1 svazekpetrželka

příloha

4 kspečivo

Postup přípravy

Ani v létě nemusíme zanevřít na polévky, ale je nejlepší příležitost vyzkoušet je trochu jinak - za studena. Takovou typickou studenou polévkou je oblíbené španělské gazpacho, které zasytí, osvěží a dodá vám notnou dávku vitamínů ze syrové čerstvé zeleniny. Příprava je opravdu jednoduchá a zvládne ji každý.

Budeme potřebovat asi čtyři větší, spařená a oloupaná rajčata, salátovou okurku, červenou a žlutou papriku, svazek jarní cibulky, petrželku, česnek, k dochucení pak červené víno, olivový olej, jablečný ocet, trochu cukru, pepř, sůl, může být i špetka chilli.

Omytou a na kousky pokrájenou zeleninu a česnek vložíme do mixéru a vše rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme olej, víno, trošku cukru, citronovou šťávu nebo trochu octa a znovu mixujeme. Pokud je směs příliš hustá, můžeme rozředit trochou vody. Takto připravenou směs necháme dobře vychladit.

Poté tradiční španělské gazpacho rozdělíme do misek a podáváme ozdobené petrželkou, s kousky salátové okurky, zakápnuté smetanou a přidáme i opečené krutony. Gazpacho můžeme dozdobit kousky černých oliv.
user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tradiční španělské gazpacho

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Španělská
Kuchařky
Polévky

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena