V dnešním článku o tradičních českých pokrmech si připravíme sekanou pečeni s bramborovým salátem. Samozřejmě příprava je opět krok za krokem.
Sekanou připravujeme z různých druhů syrových mas (i ze zvěřiny, drůbeže a ryb). Nejlepší sekaná je z masa doma semletého, tak víte, co všechno obsahuje. Pokud ale nemáme tu možnost, využijeme řeznictví, kde nám sekanou namelou z vybraných kousků masa.
Při přípravě vždy smícháme tučnější maso s libovým, aby sekaná byla chutná a vláčná. Chuť sekané měníme kořením. Na spojení používáme celé vejce nebo jen bílek. Na zahuštění strouhanku, mouku nebo housku namočenou v mléce. Sekanou též můžeme nastavit brambory či zeleninou nebo do ní přidat houby či ovesné vločky. Pro chuť přidáváme slaninu, cibuli a různé druhy koření - majoránku, pepř, česnek či petrželku.
Na bramborový salát jsou nejvhodnější brambory lojovité (tvaru ledvinkového či kulatého), které se nerozvářejí. Já doporučuji rohlíčky. Dnešní mladá generace si práci velmi usnadňuje, a proto na přípravu bramborového salátu používá již hotové sterilované směsi. Je možné použít i mraženou a podušenou zeleninu.
Každý kraj má svůj krajový recept, můžeme se setkat se saláty, do kterých se přidává zelí, jablka, fazole, rajčata i papriky, ale i slanina či uzené maso a ryby. Zálivka také nemusí být z majonézy, někde se dělá pouze z vody a oleje, někde přidávají hořčici a někdo rád tatarku.
Na klasickou sekanou pečeni potřebujeme následující: 500g mletého hovězího masa, 300g prorostlého vepřového masa, 2 vejce, 3 housky, 1 velkou cibuli, 50g anglické slaniny, mléko na namočení, petrželku, sůl a pepř a asi 80g sádla na pečení.
Na bramborový salát nakoupíme: 1kg brambor, 50g zeleného hrášku, 1/2ks celeru, 4 ks mrkve, 2 ks petržele, 5 ks sterilované okurky, 1 ks větší cibule (i červená), 1 - 2 ks vejce. Na zálivku 200g majonézy (nebo 1:1 s bílým jogurtem), sůl, pepř, cukr krupice a nálev z okurek.
Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Vejce rozšleháme vidličkou. Na polovině slaniny orestujeme cibuli dozlatova a necháme vychladnout.
Smícháme oba druhy masa, přidáme 1 lžíci soli, 1 lžičku drceného barevného pepře (množství volíme podle vlastní chuti), mírně vymačkané housky, rozmíchané vejce (asi 2 lžíce si necháme na potření) a osmaženou cibuli. Všechny ingredience dobře promícháme. Pak přidáme zbylou na kostičky nakrájenou slaninu a lžíci sekané petrželky. Směs znovu dobře rukama prohněteme. Pokud se nám hmota zdá být řídká, přidáme 1 - 2 lžíce strouhanky (záleží, jak hodně jsme vymačkali housky). Ze směsi vytvarujeme šišku, kterou potřeme zbylým vejcem.
Na pekáči rozpustíme sádlo, pečeni na něj položíme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme nejprve přikryté asi 30 minut, pak poklop odstraníme a pečeme ještě dalších 30 - 60 minut na 175 °C. Během pečení sekanou často přeléváme vlastní šťávou. Je-li šťávy málo, přidáme po zapečení do pekáčku naběračku čirého vývaru z kostky.
Brambory si uvaříme den předem. Poté je oloupeme a nakrájíme na hranolky. Zeleninu očistíme, hrášek vyloupeme, sterilované okurky nakrájíme na kostičky a cibuli nadrobno. Mrkev, celer a petržel uvaříme vcelku v osolené vodě (polévce) doměkka. Zchladíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli povaříme s hráškem asi 8 minut v malém množství vody, poté scedíme a necháme vychladnout. Cibuli s hráškem smícháme s kostičkami kořenové zeleniny i okurkami. Vejce uvaříme v osolené vodě natvrdo (10 minut), oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Mísu jemně vytřeme olejem včetně stěn. Do mísy dáme třetinu brambor, na ně rozložíme polovinu zeleniny, opět třetinu brambor, zbytek zeleniny a zbytek brambor. Salát se nám tak bude lépe promíchávat. Velkou vařečkou opatrně brambory se zeleninou důkladně promícháme.
Majonézu smícháme se 2 - 3 lžícemi okurkového nálevu, lžící soli, lžičkou cukru a ½ lžičkou mletého pepře (množství volíme podle vlastní chuti). Zálivku nalijeme do salátu a znovu jej vařečkou několikrát promícháme. Povrch bramborového salátu urovnáme, posypeme kostičkami vajíčka a uložíme do chladna nejméně na 30 minut rozležet.
A jaké tradiční české jídlo rádi připravujete právě Vy?
Tipy redakce na typicky české recepty
České tvarohové koláče
(doba přípravy 2 hod )
Pravá jihočeská kulajda
(doba přípravy 35 min )
Králík na česneku
(doba přípravy 2 h 40 min )
Babiččina žemlovka
(doba přípravy 1 h 30 min )
Slepice na paprice
(doba přípravy 1 h 30 min )
Bramborové šišky s mákem
(doba přípravy 35 min )
Vepřové srdce na smetaně
(doba přípravy 1 h 15 min )
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena