Babiččina žemlovka

Tradiční české jídlo, ve kterém dominuje chuť jablek, ořechů a tvarohu.


4.4214x
90 min
40×

Postup přípravy

Nejdříve si vymažeme zapékací mísu nebo pekáč máslem a vysypeme strouhankou.

Veku nakrájíme na plátky a namočíme do vlažného oslazeného mléka. Poté klademe plátky veky na dno zapékací mísy.

Našleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a dvěmi vejci. Ušlehaný tvaroh rozetřeme na veku v míse.

Omyjeme, oloupeme a nastrouháme jablka (vhodnější je použít širší struhadlo) a navrstvíme na tvaroh a veku. Poté posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami namočenými v rumu a nasekanými vlašskými ořechy. Poslední vrstvu tvoří opět veka, kterou zalijeme zbytkem sladkého mléka.

Takto připravenou žemlovku dáme péct do středně vyhřáté trouby. Mezitím si vyšleháme tuhý sníh ze dvou bílků a 2 lžic cukru. Asi po 30-ti minutách vytáhneme žemlovku z trouby a na veku natřeme sníh z bílků.

Babiččinu žemlovku pečeme, dokud sníh nezezlátne.
user-icon

autor lucik


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Babiččina žemlovka

Zpět na recept