Tradiční české jídlo, ve kterém dominuje chuť jablek, ořechů a tvarohu.
Hodnocení
4.6
/ 5 (216x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
42x
Ingredience
Náplň 1
Vejce2 ks
Tvaroh250 g
Vanilkový cukr1 balíček
Náplň 2
Vejce2 ks
Cukr krupice2 lžíce
Podle potřeby
Strouhanka
Tuk na vymazání
Podle chuti
Rum
Skořice
Rozinky
Vanilkový cukr
Vlašské ořechy
Ostatní
Mléko1/2 l
Jablko 5 ks
Veka1 ks
Postup přípravy
Nejdříve si vymažeme zapékací mísu nebo pekáč máslem a vysypeme strouhankou.
Veku nakrájíme na plátky a namočíme do vlažného oslazeného mléka.
Našleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a dvěmi vejci.
Poté klademe plátky veky na dno zapékací mísy, naneseme ušlehaný tvaroh.
Omyjeme, oloupeme a nastrouháme jablka (vhodnější je použít širší struhadlo) a navrstvíme je na tvaroh a veku. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami namočenými v rumu a nasekanými vlašskými ořechy.
Poslední vrstvu tvoří opět veka, kterou zalijeme zbytkem sladkého mléka.
Takto připravenou žemlovku dáme péct do středně vyhřáté trouby.
Mezitím si vyšleháme tuhý sníh ze dvou bílků a 2 lžic cukru.
Asi po 30-ti minutách vytáhneme žemlovku z trouby a na veku natřeme sníh z bílků. Babiččinu žemlovku pečeme, dokud sníh nezezlátne.
Pekla jsem spousty žemlovek,ráda zkouším jiné recepty.Babiččina žemlovka je výborná.Zařadím mezi své oblíbené. Děkuji za recept. :)
Martina
Komentář k receptu Babiččina žemlovka
Dělala sem poprvé a luxusní záležitost. Takový úspěch sem nečekala.
Amynka
Upečené nebo neupečené?
No tak ráda bych podotkla že mi to celé jaksi plavalo a to sem to dělala přesně podle receptu, dále mi přijde, že je to moc sladké, ale to bude asi tím, že jsem diabetička. Naštěstí můj Jasper má rád vláčné a šťavnaté, tak ten si dal, ale jako nevim jak to s ním bude v noci. A ty bílky byly zvláštní, nevim jestli to tak má být nebo je to nějaký nesmysl, to je asi tak vše, co bych mohla k tomuto receptu napsat. Nakonec si moje celá rodinka pošmákla, byla to nejlepší žemlovka, kterou sem kdy uvařila, a to sem ještě předtím žádnou nezkoušela :)