Vánočková žemlovka s jablky a tvarohem

Recept na vynikající žemlovku z vánočky. Voní skořicí s vanilkou, máslem, jablky a je plná tvarohu.


0.00x
60 min

Ingredience

1 špetkasůl
3 ksvejce
300 mlmléko
5 ksjablko
1 ksvánočka
3 lžičkymletá skořice
1 ksvanilkový cukr
250 gtvaroh ve vaničce
250 gtvaroh v alobalu

podle chuti

cukr

podle potřeby

máslo

Postup přípravy

Nejprve si připravíme tvarohovou náplň. Ve větší misce smícháme oba tvarohy a osladíme podle chuti. Do dvou větších misek oddělíme vejce na žloutky a bílky. Do máslem vymazaného pekáče naskládáme na tenčí plátky nakrájenou cca polovinu vánočky. Lžící potřeme plátky vánočky menší částí směsi rozmíchaných žloutků s mlékem.  Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenká čtvrtkolečka. Naskládáme ve vyšší vrstvě do pekáče, kde jsme plátky vánočky potřeli polovinou tvarohové náplně. Jablka posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a zatřeme zbylou tvarohovou náplní. Zaskládáme druhou polovinou vánočky nakrájenou na plátky a zalijeme zbylými žloutky s mlékem. Nahoru ještě nakrájíme tenké plátky másla. Vánočkovou žemlovku pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 30 minut.  Zatímco je žemlovka v troubě, ušleháme bílky s 3 lžícemi krystalového cukru a špetkou soli do tuhého sněhu. Po 30 minutách pečení vyjmeme žemlovku na chvíli z trouby, zavřeme dvířka, aby se v troubě stále udržovala vyšší teplota. Sníh natřeme na žemlovku, lžičkou či vidličkou můžeme ozdobit povrch a vložíme zpět do trouby.   Žemlovku pečeme dozlatova, nebude to trvat déle než 10 minut. Necháme lehce vychladnout a podáváme například jako sladký oběd či večeři.


Sladké obědy do vaší kuchařky: 8 zaručených receptů na teplá sladká jídla


Teplé a sladké hlavní chody, které potěší nejen děti. Vždyť kdo by odolal buchtičkám se šodó, plněným bramborovým knedlíkům s ovocem nebo klasické žemlovce s jablíčky? Obědy ve sladké podobě jsou spíše českou specifikou, ale proč ne. Občas je každý z nás rád zařadí do jídelníčku. Zkuste tyto prověřené recepty.


Sladké


Recept na buchtičky s krémem krok za krokem


Česká klasika, sladký hlavní chod, který mají v oblibě nejen děti. V hlavní roli kynuté buchtičky a vanilkový krém, obojí si připravíme krok za krokem.


Recept


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vánočková žemlovka s jablky a tvarohem

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká