Vánočková žemlovka s jablky a tvarohem

Recept na vynikající žemlovku z vánočky. Voní skořicí s vanilkou, máslem, jablky a je plná tvarohu.


0.00x
60 min

Postup přípravy

Nejprve si připravíme tvarohovou náplň. Ve větší misce smícháme oba tvarohy a osladíme podle chuti.

Do dvou větších misek oddělíme vejce na žloutky a bílky. Do máslem vymazaného pekáče naskládáme na tenčí plátky nakrájenou cca polovinu vánočky. Lžící potřeme plátky vánočky menší částí směsi rozmíchaných žloutků s mlékem. 

Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenká čtvrtkolečka. Naskládáme ve vyšší vrstvě do pekáče, kde jsme plátky vánočky potřeli polovinou tvarohové náplně. Jablka posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a zatřeme zbylou tvarohovou náplní. Zaskládáme druhou polovinou vánočky nakrájenou na plátky a zalijeme zbylými žloutky s mlékem. Nahoru ještě nakrájíme tenké plátky másla.

Vánočkovou žemlovku pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 30 minut. 

Zatímco je žemlovka v troubě, ušleháme bílky s 3 lžícemi krystalového cukru a špetkou soli do tuhého sněhu. Po 30 minutách pečení vyjmeme žemlovku na chvíli z trouby, zavřeme dvířka, aby se v troubě stále udržovala vyšší teplota. Sníh natřeme na žemlovku, lžičkou či vidličkou můžeme ozdobit povrch a vložíme zpět do trouby.  

Žemlovku pečeme dozlatova, nebude to trvat déle než 10 minut. Necháme lehce vychladnout a podáváme například jako sladký oběd či večeři.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vánočková žemlovka s jablky a tvarohem

Zpět na recept