Jablková žemlovka z vánočky

Každý máme svůj oblíbený recept na žemlovku, nám nejvíce chutná z naší domácí vánočky.


3.220x
45 min

Postup přípravy

Ve studeném mléku dobře rozmícháváme vanilkový cukr, cukr moučka a vaječné žloutky. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny citronu, na mírném ohni přivedeme do varu, krátce spolu povaříme asi 2 až 3 minuty za stálého míchání, směs nesmí vřít. Potom směs necháme vychladnout na vlažnou teplotu.

Zapékací mísu vymažeme tenkou vrstvou másla. Vánočku pokrájíme na tenčí plátky, namočíme v mléčné směsi z obou stran a těmito namočenými plátky vysteleme v řadách nad sebou naší zapékací formu. Zalijeme ještě zbytkem mléčné směsi a necháme chvíli odpočívat, aby vánočka pořádně touto směsí nasákla.

Zatím vyšleháme z vaječných bílků a z jedné lžíce cukru moučka tuhý sníh. Jablko odstopkujeme, zbavíme jádřince, ale neloupeme, omyjeme, osušíme, překrojíme na čtvrtiny a pokrájíme na tenké plátky. Na vánočku poklademe plátky jablek, polijeme citronovou šťávou, posypeme mletou skořicí a na jablka navrstvíme rovnoměrně sníh z bílků.

Jablkovou žemlovku dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev a pečeme do růžova, což trvá asi 30 minut.

Jablková žemlovka z vánočky je laciná a výborná sladká teplá večeře, kterou podáváme s horkým citronovým čajem. Výhodně se dá použít na nové jídlo s příjemnou chutí nejen zbytek domácí vánočky, ale klidně i jakýkoliv jiný sladký kynutý domácí koláč.

Žemlovka se dá ještě různě ochutit, například mandlemi, čokoládou, kakaem, rozinkami nebo jiným sušeným ovocem, pomerančovou kůrou, různým ovocem podle vlastního výběru a podobně.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Jablková žemlovka z vánočky

Zpět na recept