Rybíz je drobné ovoce, které je oblíbené ke konzumaci nejen čerstvé, ale i kompotované nebo v podobě marmelád či mražených protlaků.
Z rybízu se pečou dokonalé rybízové koláče a bublaniny, připravují se džemy a sirupy. Kuličky rybíze se používají do drinků i jako ozdoba pečených i nepečených dezertů. V domácích podmínkách se připravuje také víno z rybízu.
-> Superpotravina z české zahrádky: Proč bychom měli jíst víc rybízu

- Rybízy se začaly pěstovat 16. století, a to nejvíce ve Francii, Holandsku a Anglii. Ovocnáři už v té době odlišovali několik odrůd červených a bílých rybízů. Ve střední a jižní Evropě se tak šířily odrůdy, na východě se pěstovaly divoce rostoucí typy.
- Až v 19.století se dostaly evropské odrůdy i dál na východ, do Ruska. Při křížení s místními odrůdami vznikly typy dostatečně odolné proti tvrdým klimatickým podmínkám.
- Dobré podmínky našel rybíz v některých oblastech Severní Ameriky, kde také byly vyšlechtěny první velmi známé a některé mezi pěstiteli velice oblíbené odrůdy (Fayova úrodná, Wilder, Stephens, Red Lake). Nové odrůdy byly získávány pouze jednoduchým výběrem výhodně odlišných rostlin - šlo tedy o nahodilé semenáče a mutanty.
- Teprve v 70. letech probíhaly systematické pokusy v mezidruhovém křížení. Při křížení se dodnes využívají dobré vlastnosti čtyř botanických druhů rybízu. Zároveň je možné křížením dvou odrůd s červenými plody může vzniknout hybrid s plody bílými.
-> Nejsnazší džem na světě? Rybízový. Potřebujete na něj jen dvě suroviny

Pěstované zahradní odrůdy rybízu se rozdělují do dvou skupin - na rybíz černý, rybíz červený a jeho barevné modifikace.
- Černý rybíz má mohutnější keře, hrubší dřevo, větší listy a na rubu listů, letorostů a květů žlázky, které vylučují zvláštní vůni. Plodí nejvíce na jednoletém dřevě. Na dvouletém je násada hroznů slabší. Ta se v pozdějších letech přenáší na obvod keře a uvnitř dřevo odumírá. Proto je nutné ponechávat na keři nejstarší jen tříleté dřevo.
- Ze všech pěstovaných ovocných druhů měl nejvyšší obsah vitamínu C. Spolu s lískovými oříšky je černý rybíz nejbohatším zdrojem minerálních látek.
Uvařte si s námi
Recepty s rybízem, které by vám neměly ujít:
Rybízový džem

Citronová babeta s rybízem

Rybízové muffiny

Nevařený džem z rybízu

Rybízové smoothie s mangem
