Rybízový koláč s máslovou drobenkou

Recept na kynutý rybízový koláč s drobenkou.


4.7116x
120 min
23×

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí mícháme se lžičkou cukru tak dlouho, dokud se nerozpustí. Potom přidáme postupně asi 100 g mouky, 100 ml vlahého mléka a vymícháme těstíčko, které necháme vykynout.

Nyní zaděláme kynuté těsto. Máslo necháme rozpustit a ve vlažném mléce rozšleháme žloutky. Do mísy nasypeme zbývající mouku a cukr. Přidáme citronovou kůru a kvásek. Za stálého míchání přiléváme postupně mléko a vlahé rozpuštěné máslo. Těsto dobře propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.

Rybíz očistíme od stopek, vypereme a necháme okapat. Z mouky, másla a cukru připravíme rukama drobenku.

Těsto rozdělíme na polovinu a tence rozprostřeme na dva plechy, které nejdříve vyložíme pečícím papírem a potřeme máslem. Těsto stlačujeme, tak aby vznikly vyšší okraje, které potřeme rozšlehaným žloutkem. Střed poklademe rybízem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut.

Vychladlý rybízový koláč s máslovou drobenkou nakrájíme na kousky a podáváme k odpolední kávě nebo čaji.
user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Rybízový koláč s máslovou drobenkou

Zpět na recept