Nutričně hodnotná, přitom dietetická zelenina, která díky obsahu tiaminu a kyseliny listové vhodně nastartuje tělo k činnosti. Ideální pokrm, pokud trpíte poruchami soustředění a nevíte si rady s únavou.
Růžičkovou kapustu, jemnou zeleninu v podobě malých kuliček, seženeme od října až do konce března. Při nákupu se řídíme velikostí - vybíráme malé plody, protože ty jsou čerstvější a výživnější. I při svém nízkém obsahu vody se vyznačují typickou kořenitou chutí. Kapustičky by měly mít jasně zelené a na dotek pevné hlavičky. Vyvarujeme se koupi kapustiček, na kterých objevíme žluté skvrny. Existují však i červené až fialové kapustičky, u těch se při výběru řídíme navíc pevně sevřenými lístky.
Růžičková kapusta je téměř poslední zeleninou, sbírající se před příchodem silných mrazů. I po přemrznutí (bez újmy vydrží až do -15 °C) jsou kapustičky poživatelné, mnohdy ještě jemnější a chutnější.
Zdánlivě nenápadná zelenina v sobě ukrývá zejména tiamin (vitamín B1), mangan, draslík a kyselinu listovou, v neposlední řadě vitamín C. Zelenina vhodná pro všechny, kteří trpí chronickou únavou, ztrátou duševní svěžesti a životní síly.
Abychom nezničili tolik citlivý tiamin, kapustičky nikdy dlouho nevaříme nebo jinak tepelně neupravujeme.
Před vařením každou kapustičku omyjeme a zespodu lehce nakrojíme do kříže, aby se provařily i ve středu a na úpravu potřebovaly kratší dobu.
Z kapustiček můžeme připravit samostatný zeleninový chod, kdy je po uvaření přelijeme bylinkovou nebo sýrovou omáčkou, dresinkem, posypeme nastrouhaným sýrem nebo je společně s dalšími surovinami (klidně i uzeninou) zapečeme. Dají se vmíchat do polévky, smažit samotné na másle nebo obalené klasickém trojobalu či v těstíčku. Často se přidávají k rýži a masovým pokrmům jako teplá příloha. Růžičkovou kapustu můžeme i promíchat s jinou zeleninovou směsí (karotkou, hráškem, mrkví apod.) a podávat.
Růžičkovou kapustu běžně uvaříme doměkka, nejlépe na páře a s minimálním množstvím vody. Zachováme tak pro naše tělo více cenných látek. Vaříme maximálně 15 minut. Až po uvaření růžičky osolíme, opepříme (bílým, černým nebo barevným pepřem) a naplníme je do máslem vymazané formy. Hustě zasypeme sýrem (parmazán, niva, směs sýrů na pizzu nebo jen obyčejný eidam). Krátce zapečeme na 180 °C, jen aby se sýr roztekl. Při funkci gril (horkovzdušná trouba) získáme na povrchu sýrovou krustičku. Podáváme jako hlavní chod.
Růžičková kapusta v sýrovém těstíčku
(doba přípravy 45 min )
Plátky roštěné s kapustičkami
(doba přípravy 45 min )
Selečí kolínko s kapustičkami a zámeckými brambory
(doba přípravy 2 h 40 min )
Bramborová polévka s kapustičkami
(doba přípravy 1 hod )
Brambory s kapustičkami a uzeninou
(doba přípravy 45 min )
Pečená kančí plec s růžičkovou kapustou
(doba přípravy 2 hod )
Foto: Shutterstock.com
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena