Nebojte se nových chutí a vyzkoušejte recept na grilované olihně neboli kalamáry, který příjemně zpestří váš letní jídelníček.
1 kg | olihně |
marináda | |
---|---|
0.5 ks | citron |
2 stroužky | česnek |
1 hrst | čerstvý tymián |
5 lžic | olivový olej |
1 lžička | sůl |
1 špetka | pepř |
Kalamáry jsou výtečnou pochoutkou přímořských kuchyní. Kalamáry označují tepelně upravené olihně, hbité hlavonožce s torpédovitým tvarem těla, které se před nepřítelem kryjí vypouštěním barviva. Koupené olihně jsou již očištěné a zbavené barviva, před přípravou je jen omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
Připravíme si marinádu z těchto ingrediencí - česnek, tymián, sůl, pepř, olivový olej. Olihně ponoříme do marinády a necháme v ní odpočívat po dobu zhruba třiceti minut.
Poté grilujeme na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi, zhruba dvě minuty z každé strany, Pro lepší manipulaci můžeme předem nabodnout jako špíz.
Těsně před podáváním přelijeme na talíři marinádou nebo citronovou šťávou. Olihně (kalamáry) na grilu podáváme s čerstvým salátem, výtečné jsou také se zeleninou vařenou na páře.
Jak konzumovat mořské plody: Manuál, díky kterému se při stolování nezapotíte
Dovolená u moře - to je také ochutnávání místních specialit a lahůdek, třeba těch z mořských plodů. Bojíte se objednat si šneky, krevety či ústřice, protože nevíte, jak se správně konzumují? Seznamte se s naším manuálem a tentokrát si bez obav dopřejte, na co máte chuť.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena