
Šťavnaté meruňky, voňavé těsto a krupavá máslová drobenka – tenhle koláč, to je esence léta! Připravuje se bez kynutí a zvládne ho i začátečník. Drobenková meruňková buchta je Ideální ke kávě, na výlet i jako sladká odměna po obědě.
Meruňky jsou pro letní dezerty jako stvořené – mají osvěžující, lehce nakyslou chuť a bohatou dužninu. Skvěle se hodí na kynuté koláče, bublaniny i drobenkové buchty, kterým dodávají chuť, vláčnost a šťavnatost.
-> Meruňkový speciál: Dozrávající meruňky v receptech
Na těsto budeme potřebovat: 200 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 250 ml bílého smetanového jogurtu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva a 2 vejce.
Na drobenku si připravíme: 20 g másla, 30 g hladké mouky a 20 g cukru moučka.
A samozřejmě nesmí chybět čerstvé meruňky - přibližně 500 g čerstvého ovoce.

V míse promícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Přidáme 2 rozklepnutá vejce a bílý jogurt.
Svižným šleháním nám vznikne hladké lité těsto.


Prsty připravíme z cukru, změklého másla a mouky drobenku.

Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Nakrájíme je na tenké měsíčky.


Jogurtové těsto vylijeme na plech, který jsme předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Hustě poklademe meruňkami.

Koláč hustě posypeme drobenkou.

Meruňkový jogurtový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 25 minut.
Drobenka by měla mírně zezlátnout.

Upečený meruňkový koláč necháme mírně vychladnout, nakrájíme a poprášíme cukrem.
Koláč podle tohoto receptu je křehký, vláčný a opravdu šťavnatý!


Recepty na meruňkové koláče, které by vám neměly ujít:
Jemný a rychlý meruňkový koláč s drobenkou
Ty nejlepší recepty z meruněk: Domácí knedlíky, bublaniny i marmelády jako od babičky
Meruňky už pomalu začnou dozrávat na našich zahrádkách. Jejich krátkou sezónu je třeba si dostatečně užít a nejlépe je také zamrazit, připravit z nich marmeládu či kompot. Ale kromě toho máme pro vás i prověřené recepty na výborné knedlíky z bramborového těsta a smetanové koláče, které vám budou mizet pod rukama.
Meruňkový speciál: Dozrávající meruňky v receptech
Meruňky právě okupují naše zahrádky. Poklad mezi českým ovocem si zaslouží pozornost a co největší využití, co se týče zpracování. V čerstvé podobě do salátů, zapečené v koláčích a v neposlední řadě uchované v marmeládách a kompotech. Pojďme se podívat na pár šikovných receptů z meruněk.
Rychlá příprava a báječná chuť: Meruňková marmeláda krok za krokem
Recept na vynikající meruňkovou marmeládu. Příprava nám nezabere více než 15 minut a výsledek je dokonalý.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena