Recept na výbornou domácí meruňkovou marmeládu
1) Příprava surovin.
2) Nejprve meruňky vypeckujeme a překrájíme na čtvrtiny.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8653/image2.jpg)
3) Odvážíme si množství vypeckovaných meruněk. Zde připravujeme marmeládu přesně z 1 kg očištěných meruněk. V případě většího množství vše vynásobíme dle váhy meruněk. Meruňky podlijeme 2 lžícemi vody a dáme na sporák zahřívat, aby změkly.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8653/image3.jpg)
4) Mezitím si připravíme citrusový pektin, který promícháme s cca 4 lžičkami z celkového množství cukru.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8653/image4.jpg)
5) Po pár minutách meruňky začnou měknout, nahrubo je rozmačkáme pomocí šťouchadla na brambory. Přidáme třtinový cukr a promícháme. Můžeme použít i klasický bílý cukr, ovšem třtinový dodá marmeládě příjemnou karamelovou chuť.
6) Do probublávající marmelády vmícháme předem připravený citrusový pektin s cukrem a provaříme 5 minut. Celkově by se měla marmeláda vařit cca 10 minut, tedy jen nezbytně nutnou dobu. Takto si uchová co nejvíce přirozené barvy, chuti i živin.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8653/image6.jpg)
7) Poté provedeme talířkový test, tedy na předem vychlazený talířek (můžeme dát do lednice) rozetřeme lžičku marmelády. Za minutu marmeládu zkontrolujeme a zjistíme, zda je dostatečně hustá, dle našich představ. Pokud marmeláda málo želíruje, přidáme ještě trochu rozmíchaného pektinu.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8653/image7.jpg)
8) Hotovou meruňkovou marmeládu zakápneme ještě citronovou šťávou a promícháme. Ochutnáme, zda je dostatečně sladká, podle potřeby ještě přidáme cukru.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8653/image8.jpg)
9) Naplníme předem dobře vymyté sklenice, nejlépe ještě přelité vařící vodou či vysterilizované v troubě. Plníme těsně pod závit sklenice.
Poté očistíme okraje papírovým ubrouskem a nakonec přetřeme okraje sklenice také ubrouskem namočeným do alkoholu (vodka, slivovice,..), stejně tak vnitřní část víček.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8653/image9.jpg)
10) Víčka upevníme na sklenicích pomocí zavařovací hlavy.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8653/image10.jpg)
11) Sklenice zavařujeme do poloviny ponořené ve vodě, a to po dobu 30 minut od dosažení teploty 80 °C. Nejsnadněji se zavařuje v elektrickém zavařovacím hrnci.
12) Ihned po zavaření opatrně vyndáme sklenice z hrnce, nejlépe na utěrku položenou na dřezu, aby nepopraskaly. Meruňkovou marmeládu necháme několik hodin úplně vychladnout, poté skladujeme v chladu a temnu.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8653/image11.jpg)
Meruňková marmeláda a finanční náročnost
Ingredience na 4 sklenice meruňkové marmelády nás vyjdou na zhruba 60 Kč.
Veganské meruňkové knedlíky krok za krokem
Domácí meruňkové knedlíky patří mezi oblíbenou letní klasiku. V tomto receptu vám ukážeme čistě rostlinnou variantu krok za krokem.
Recept na meruňkový jogurtový koláč krok za krokem
Meruňková sezóna je v plném proudu a receptů na koláče není nikdy dost. Tento je z jogurtového těsta a chutná báječně. FOTONÁVOD pečení usnadní.
Co s úrodou višní? Zkuste recept na višňovou marmeládu!
Právě dozrály višně a nastal čas pro přípravu višňové marmelády. Čerstvému pečivu s touto marmeládou nikdo neodolá.