Meruňkový džem s kousky ovoce bez konzervantů

Recept na výborný meruňkový džem s kousky ovoce čistě na přírodní bázi.


2.811x
60 min

Postup přípravy

Pěkné, tvrdé, nepřezrálé a zdravé meruňky omyjeme, ale neloupeme, odpeckujeme, překrojíme na poloviny a každou polovinu pokrájíme na malé kousky. Nakrájené meruňky dáme do hrnce, po vrstvách přesypeme cukrem krystal, promícháme a odložíme na 24 hodin do chladničky.

Poté meruňky vybereme z chladničky a v hrnci budeme mít sirupovitou směs s malými kousky meruněk. Z tohoto hrnce odebereme do teflonové pánve 3 až 4 naběračky směsi meruněk a sirupu. Směs necháme projít varem pod pokličkou, potom bez pokličky neustále mícháme, vaříme a odpařujeme, dokud džem nepřestane vytvářet pěnu a až bude zkouška želírování pozitivní.

Délku vaření odsledujeme a podle ní nastavíme minutník, další várky už vaříme podle minutníku a nemusíme vykonávat další zkoušky želírování. Zkoušku želírování u první várky vykonáme tak, že z uvařené meruňkové směsi odebereme jednu lžíci džemu, dáme na malý bílý talířek, ve středu uděláme lžící cestičku a pokud se neslije, džem je hotový.

Také na dně pánve nebo hrnce se před koncem vaření vytvoří cestička a vidíme kruhové dno nádoby. Všechny uvařené dávky sléváme do jediného hrnce a na závěr všechno spolu ohřejeme na 75 °C, protože džem plníme do sklenic horký.

Do vysterilizovaných sklenic rovnoměrně dáme kousky meruněk s džemem, naplněné sklenice zavíčkujeme, obrátíme na 30 minut nahoru dnem (Není to omyl!), aby se dosterilizovala i víčka a vytvořilo se vakuum nad džemem.

Po této době sklenice s meruňkovým džemem obrátíme zpět a necháme vychladnout. Když vychladnou, odložíme je na polici do tmavé chladné spíže. Jde o džem s malými kousky meruněk připravený na čistě přírodní bázi bez jakýchkoliv éček a konzervantů.

Meruňkový džem s kousky ovoce bez konzervantů podáváme podle chuti s chlebem nebo různým pečivem. Je to velmi osvědčený způsob přípravy domácího džemu. Tento džem není přeslazený, má příjemnou kyselou chuť a je velmi trvanlivý. Džem neplesniví, nekvasí, nekazí se a vydrží velmi dlouho bez jakékoliv újmy.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Meruňkový džem s kousky ovoce bez konzervantů

Zpět na recept