Přestože se v poslední době objevují stále nové a nové druhy moučníků a perníků, mnoho z nás často raději sáhne k osvědčeným receptům našich babiček. K takovým patří bezpochyby perníky a drobné perníčky.
Klasický perník je totiž rychlý a téměř vždy dosáhneme perfektní chuti. Při tom všem se dají perníky různě obměňovat. Dokonce můžeme z klasického babičkovského receptu připravit moderní perník. Stačí vědět, jak na to.
Jak jsme si již řekli, lze připravit tradiční perníky netradičně i zdravěji. Jednou z možností je použít místo klasické pšeničné mouky mouku žitnou nebo celozrnnou. V takových případech je třeba počítat s tím, že musíme přidat více tekutiny, protože tyto mouky mají větší "savost". Dalším fíglem je náhrada mléka. Místo obyčejného mléka totiž můžeme použít smetanu, kávu, případně pomerančovou šťávu. Poměr tekutin bývá obvykle zachován. Na drobné perníčky připravujeme těsto hustější a tužší, na perník "na plech" těsto řidší.
Pokud do těsta neradi používáte hotové kořenící směsi - kypřící prášek do perníku nebo koření do perníku, můžete použít vlastní kořenící směs. Na 500 gramů mouky dáme asi 3 drcené hřebíčky, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku drceného anýzu, 2 drcené kuličky nového koření, 1 drcenou hvězdičku badyánu a podle chuti pomerančovou nebo citronovou kůru. Samozřejmostí zůstává med. Tradiční med můžeme z části nahradit za Škodův bylinný likér. Koření můžeme kombinovat podle vlastní chuti. Perníčky i perníky můžeme jednoduše osvěžit novými druhy ořechů. Do těsta můžeme přidat kandované ovoce, sekané mandle, para ořechy, nepražené kešu oříšky a pinie. Těmito oříšky můžeme perníky i ozdobit. Efektně vypadají i pekanové ořechy. Oříšky můžeme drtit v mixeru, mlýnku nebo v obyčejném igelitovém sáčku pomocí válečku na nudle nebo paličky na maso.
Při pečení malých perníčků předehříváme troubu na vyšší teplotu. Těsto se pak příliš nevysouší a perníčky zůstanou vláčné. U vysokých perníků je to naopak. Ty pečeme zvolna, přičemž prvních 10 až 15 minut troubu vůbec neotvíráme. Perníčky, u kterých víme, že je nebudeme zdobit polevou, potíráme, aby během pečení získaly lesklou barvu. Potřít je můžeme obyčejným rozšlehaným vejcem, mlékem nebo třeba kávou. Je třeba myslet na to, že drobné perníčky je třeba upéct předem a nechat minimálně týden uležet. Pokud nemáte osvědčený recept na perníčky, které se dají jíst ihned. Líté perníky jíme ihned, protože brzy tvrdou. Určitě se vám tyto rady sejdou. Jestli ale právě spěcháte a nemáte čas, není nic jednoduššího než koupit perník v sáčku a vylepšit jej podle vlastní chuti. Stačí přidat oblíbené perníkové koření, trochu rozinek, sekaných ořechů, sekanou čokoládu nebo i trochu kandovaného ovoce. A jestli je těsto příliš husté, stačí je rozředit trochou mléka, smetany či vody.
Máte vlastní tipy, jak na perník? Podělte se o ně s námi v diskuzi pod článkem. Foto: Profimedia.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena