
Přestože se v poslední době objevují stále nové a nové druhy moučníků a perníků, mnoho z nás často raději sáhne k osvědčeným receptům našich babiček. K takovým patří bezpochyby perníky a drobné perníčky.
Klasický perník je rychlý a téměř vždy dosáhneme perfektní chuti. Při tom všem se dají perníky různě obměňovat.
Dokonce můžeme z klasického babičkovského receptu připravit moderní perník. Stačí vědět, jak na to.
-> Perník na plech: Záchrana k snídani i hvězda nedělního odpoledne
Jednou z možností obměny klasického receptu na perníčky je použít místo klasické pšeničné mouky žitnou nebo celozrnnou.
Dalším fíglem je náhrada mléka. Místo obyčejného mléka totiž můžeme použít smetanu, kávu, případně pomerančovou šťávu. Poměr tekutin by mě zůstat zachován.
-> Chuť staročeských Vánoc: Upečte si trochu zapomenuté zázvorky
Pokud do těsta neradi používáte hotové kořenící směsi - kypřící prášek do perníku nebo koření do perníku, můžete použít vlastní směs perníkového koření.
Samozřejmostí zůstává med, který perníkovému těstu dodáví chuť a správnou texturu.
Do těsta můžeme přidat kandované ovoce, sekané mandle, para ořechy, nepražené kešu oříšky a pinie. Oříšky můžeme perníky i ozdobit.
-> Pečení a zdobení vánočních perníčků? Čas přichází
Při pečení malých perníčků předehříváme troubu na vyšší teplotu. Těsto se pak příliš nevysouší a perníčky zůstanou vláčné.
U vysokých perníků je to naopak. Ty pečeme zvolna, přičemž prvních 10 až 15 minut troubu vůbec neotvíráme.
Perníčky, u kterých víme, že je nebudeme zdobit polevou, potíráme, aby během pečení získaly lesklou barvu.
Lité perníky jíme ihned, protože brzy tvrdnou.
Recepty na perníky, které by vám neměly ujít:
Vánoční perníčky s dřevěným dekorem
Jak si naplánovat pečení vánočního cukroví? Začněte zavčasu
Znáte správný čas na pečení nejznámějších druhů cukroví? Víte, kdy začít s přípravou krémů? Nebo se chystáte letos péct svou první domácí vánočku? Podle našeho plánu si s letošním pečením hravě poradíte!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena