Není nad českou klasiku! Dnes si krok za krokem připravíme pečeného králíka se zelím

Není nad českou klasiku! Dnes si krok za krokem připravíme pečeného králíka se zelím

Dnes se naučíme krok za krokem připravit šťavnatého pečeného králíka na bílém víně s vůní rozmarýnu, skvělou přílohou je červené zelí s brusinkami.

6090×

Recept na pečeného králíka s výborným dušeným zelím 

1) Příprava surovin.

Na pečeného králíka si připravíme: 1 celého vykuchaného králíka, sůl, kmín, 300 ml bílého vína, větvičky čerstvého rozmarýnu, 3 stroužky česneku, slunečnicový olej.

Na přípravu zelí si nachystáme: 2 balení červeného kysaného zelí (v sáčku, ne ve sklenici), 1 velkou cibuli, 200 ml červeného vína, 180 g zavařených brusinek ve skleničce, sůl, 5 ks hřebíčku, 2 lžíce sádla, 4 lžíce cukru, 1 větší syrový brambor.


2) Nejprve si naporcujeme králíka, tedy odřízneme přední i zadní nohy, odkrojíme bříška a překrojíme také v půlce páteře. Případně ještě dočistíme.

Tip: Žebra nepečeme, ale uděláme z něj a kořenové zeleniny skvělý vývar - polévku.


3) Naporcovaného králíka naskládáme do pekáčku, potřeme olejem, posolíme, posypeme kmínem, rozmáčkneme stroužky česneku a společně s větvičkami rozmarýnu jimi proložíme maso.

4) Takto připravené maso podlijeme bílým vínem, přikryjeme a necháme do druhého dne marinovat.

Další den vyndáme králíka z lednice, necháme při pokojové teplotě. Je-li potřeba, podlijeme ještě vodou tak, aby bylo maso zhruba do poloviny ponořeno.

Rozehřejeme troubu na 180 °C, vložíme králíka a pečeme 1 hodinu. Poté maso na chvíli vytáhneme z trouby, odklopíme víko, všechny části několikrát přelijeme výpekem pomocí lžíce, přikryjeme a pečeme další hodinu, kdy toto přelévání výpekem zopakujeme ještě třikrát, aby maso zůstalo krásně šťavnaté.


5) Mezitím si připravíme zelí. Kysané zelí přesuneme z obalu do hrnce, podlijeme červeným vínem, přidáme cukr a hřebíček. Přivedeme k varu a dusíme 15 minut.

6) Dále si připravíme sádlo a nakrájíme větší cibuli (může být i bílá) nadrobno.

Cibuli pozvolna opékáme na sádle, jakmile začne zlátnout, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zlehka zkaramelizovat.


7) Do hrnce se zelím nastrouháme najemno větší syrovou bramboru a přidáme také zkaramelizovanou cibulku. Zelí 5 minut provaříme, poté vmícháme skleničku brusinek, necháme ještě pár minut provařit a odstavíme.

8) Pečeného králíka po dvou hodinách a průběžném přelévání výpekem vytáhneme z trouby, odklopíme víko, naposledy přelijeme výpekem a ihned servírujeme.

9) Pečeného králíka na bílém víně a rozmarýnu podáváme s červeným zelím s brusinkami a oblíbeným přílohovým knedlíkem.

Pečený králík a finanční náročnost

Ingredience na pečeného králíka na bílém víně se zelím nás vyjdou na zhruba 450 Kč, záleží na výběru surovin.

Vyzkoušejte také: 

Králík na česneku
(doba přípravy 2 h 40 min )


Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
(doba přípravy 1 h 30 min )

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena