Recept na pečeného králíka s výborným dušeným zelím
1) Příprava surovin.
2) Nejprve si naporcujeme králíka, tedy odřízneme přední i zadní nohy, odkrojíme bříška a překrojíme také v půlce páteře. Případně ještě dočistíme.
3) Naporcovaného králíka naskládáme do pekáčku, potřeme olejem, posolíme, posypeme kmínem, rozmáčkneme stroužky česneku a společně s větvičkami rozmarýnu jimi proložíme maso.

4) Takto připravené maso podlijeme bílým vínem, přikryjeme a necháme do druhého dne marinovat.
5) Mezitím si připravíme zelí. Kysané zelí přesuneme z obalu do hrnce, podlijeme červeným vínem, přidáme cukr a hřebíček. Přivedeme k varu a dusíme 15 minut.

6) Dále si připravíme sádlo a nakrájíme větší cibuli (může být i bílá) nadrobno.
7) Do hrnce se zelím nastrouháme najemno větší syrovou bramboru a přidáme také zkaramelizovanou cibulku. Zelí 5 minut provaříme, poté vmícháme skleničku brusinek, necháme ještě pár minut provařit a odstavíme.

8) Pečeného králíka po dvou hodinách a průběžném přelévání výpekem vytáhneme z trouby, odklopíme víko, naposledy přelijeme výpekem a ihned servírujeme.

9) Pečeného králíka na bílém víně a rozmarýnu podáváme s červeným zelím s brusinkami a oblíbeným přílohovým knedlíkem.

Pečený králík a finanční náročnost
Ingredience na pečeného králíka na bílém víně se zelím nás vyjdou na zhruba 450 Kč, záleží na výběru surovin.
Vyzkoušejte také:
Králík na česneku
(doba přípravy 2 h 40 min )

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
(doba přípravy 1 h 30 min )
