Dnes se naučíme krok za krokem připravit šťavnatého pečeného králíka na bílém víně s vůní rozmarýnu, skvělou přílohou je červené zelí s brusinkami.
Na pečeného králíka si připravíme: 1 celého vykuchaného králíka, sůl, kmín, 300 ml bílého vína, větvičky čerstvého rozmarýnu, 3 stroužky česneku, slunečnicový olej.
Na přípravu zelí si nachystáme: 2 balení červeného kysaného zelí (v sáčku, ne ve sklenici), 1 velkou cibuli, 200 ml červeného vína, 180 g zavařených brusinek ve skleničce, sůl, 5 ks hřebíčku, 2 lžíce sádla, 4 lžíce cukru, 1 větší syrový brambor.
Tip: Žebra nepečeme, ale uděláme z něj a kořenové zeleniny skvělý vývar - polévku.
Další den vyndáme králíka z lednice, necháme při pokojové teplotě. Je-li potřeba, podlijeme ještě vodou tak, aby bylo maso zhruba do poloviny ponořeno.
Rozehřejeme troubu na 180 °C, vložíme králíka a pečeme 1 hodinu. Poté maso na chvíli vytáhneme z trouby, odklopíme víko, všechny části několikrát přelijeme výpekem pomocí lžíce, přikryjeme a pečeme další hodinu, kdy toto přelévání výpekem zopakujeme ještě třikrát, aby maso zůstalo krásně šťavnaté.
Cibuli pozvolna opékáme na sádle, jakmile začne zlátnout, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zlehka zkaramelizovat.
Ingredience na pečeného králíka na bílém víně se zelím nás vyjdou na zhruba 450 Kč, záleží na výběru surovin.
Králík na česneku
(doba přípravy 2 h 40 min )
Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
(doba přípravy 1 h 30 min )
autor Markéta v troubě
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena