Pečený králík na rozmarýnu a bílém víně

Vyzkoušejte recept na šťavnatého pečeného králíka na bílém víně s vůní rozmarýnu. Jako přílohu připravíme chutné červené zelí s brusinkami.


1.01x
120 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
5 větvičekrozmarýn
1 kskrálík
300 mlbílé víno

příloha

4 lžícecukr
sůl
1 ksbrambory
1 kscibule
2 lžícesádlo
5 kshřebíček
200 mlčervené víno
180 gzavařené brusinky
500 gkysané červené zelí

podle chuti

sůl
kmín

podle potřeby

slunečnicový olej

Postup přípravy

Nejprve si naporcujeme králíka, tedy odřízneme přední i zadní nohy, odkrojíme bříška a překrojíme také v půlce páteře. Případně ještě dočistíme. (Tip: Žebra nepečeme, ale uděláme z nich a kořenové zeleniny skvělý vývar - polévku). Naporcovaného králíka naskládáme do pekáčku, potřeme olejem, osolíme, posypeme kmínem, rozmáčkneme stroužky česneku a společně s větvičkami rozmarýnu jimi proložíme maso. Takto připravené králičí maso podlijeme bílým vínem, přikryjeme a necháme do druhého dne marinovat.

Další den vyndáme králíka z lednice, necháme při pokojové teplotě. Je-li potřeba, podlijeme ještě vodou tak, aby bylo maso zhruba do poloviny ponořeno. Rozehřejeme troubu na 180 °C, vložíme králíka a pečeme 1 hodinu. Poté maso na chvíli vytáhneme z trouby, odklopíme víko, všechny části několikrát přelijeme výpekem pomocí lžíce, přikryjeme a pečeme další hodinu, kdy toto přelévání výpekem zopakujeme ještě trikrát, aby maso zůstalo krásně šťavnaté.

Mezitím si připravíme zelí. Kysané zelí přesuneme z obalu do hrnce, podlijeme červeným vínem, přidáme cukr a hřebíček. Přivedeme k varu a dusíme 15 minut. Připravíme sádlo a nakrájíme větší cibuli (může být i bílá) nadrobno. Cibuli pozvolna opékáme na sádle, jakmile začne zlátnout, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zlehka zkaramelizovat. Do hrnce se zelím nastrouháme najemno větší syrovou bramboru a přidáme také zkaramelizovanou cibulku. Zelí 5 minut provaříme, poté vmícháme skleničku brusinek, necháme ještě pár minut provařit a odstavíme.

Pečeného králíka po dvou hodinách a průběžném přelévání výpekem vytáhneme z trouby, odklopíme víko, naposledy přelijeme výpekem a ihned servírujeme. Podáváme s červeným zelím s brusinkami a oblíbeným přílohovým knedlíkem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečený králík na rozmarýnu a bílém víně

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká