Pečená králičí stehna s bůčkem, zelím a karlovarským knedlíkem. Recept na podzimní menu.
5 stroužků | česnek |
sůl | |
1 ks | střední cibule |
4 plátky | vepřový bůček |
2 ks | králičí stehno |
těsto | |
---|---|
sůl | |
2 ks | vejce |
40 g | máslo |
2 dl | mléko |
1 hrst | pažitka |
300 g | rohlík |
pepř | |
100 g | hrubá mouka |
příloha | |
500 g | červené zelí |
Očištěná a nasolená králičí stehna spolu s 3 - 5 cm tlustými plátky nasoleného búčku vložíme do zapékací misky. Přidáme čvrtky z větší cibule a 3 - 4 stroužky česneku (dle síly a chuti). Podlijeme cca 3 dl vody a zaklopené vložíme na hodinu do rozpálené trouby na 220 °C. Poté maso odklopíme a dopékáme doměkka a často přeléváme stehna výpekem. Stehna je lepší případně schovat pod bůček, aby nevyschly. Karlovarský knedlík: Tvrdší rohlík či housku nakrájíme na menší kostičky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, z bílků umícháme sníh. Vlažné mléko, rozpuštěné máslo a žloutky smícháme spolu se solí a nalijeme na nakrájené rohlíky. Přidáme hrst nasekané pažitky, vše promícháme, zahustíme moukou na tvárné těsto, vmícháme sníh z bílků a necháme chvíli odstát. Z těsta vytvoříme koule o průměru 8 - 10 cm a dáme na cca 10 - 12 minut do osolené vroucí vody. Když knedlíky vyplavou, tak vaříme ještě cca 5 minut, neděláme moc velké koule, neprovaří se a zůstanou uvnitř syrové. Uvařené karlovarské knedlíky necháme celé, případně překrojíme na půlky a podávame spolu s upečeným králíkem, kouskem bůčku a zelím.
Není nad českou klasiku! Dnes si krok za krokem připravíme pečeného králíka se zelím
Dnes se naučíme krok za krokem připravit šťavnatého pečeného králíka na bílém víně s vůní rozmarýnu, skvělou přílohou je červené zelí s brusinkami.
autor Martin Dočekal
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena