Svatby jsou stále nejčastěji k vidění právě na jaře a v létě, svatební trendy jsou právě v tuto dobu diskutovaným tématem. Jaké jsou letošní svatební novinky? Liší se moc od těch loňských? Pojďme se zaměřit na svatební dorty a zákusky na svatební tabuli. Jaké jsou letos „in“?
Výběr svatebního dortu je velmi důležitý, právě on je často dominantou svatební tabule. Svatební hosté se na něj těší, stejně jako na samotné nevěstiny šaty. Jsou stále více poptávané svatební dorty přímo na míru, protože existují různé alergie, stejně jako různé životní styly. Jsou tak k mání například svatební dorty pro vegany, celiaky nebo dorty v raw variantě.
Svatební dorty a sladkosti mohou někdy připomínat umělecká díla, která je nakonec škoda sníst. Zároveň se však u nás v Čechách rozšiřuje tzv. návrat ke starým časům a poctivé babiččině kuchyni. Co to znamená v praxi?
Letošní trendy zůstávají v mnohém podobné. Co se týče svatebních dortů, v popředí zájmu zůstávají tzv. naháči, tedy dorty, kdy je holý korpus jen spojen krémem a dort je pak dozdobený obvykle živými nebo jedlými květy. Svůj triumf slaví také zapomenuté kuchařky po mamince či babičce, které se nyní stávají novou inspirací i pro ty nejvyhlášenější cukrářské mistry. Nejeden z nich se rád pochlubí pokladem, který objevil v babiččině starém kuchařském sešitě s recepty. Například takový poctivý větrník, věneček nebo kremrole. Bez margarínu, bez umělých příchutí. Kdo by tyto staré známé a kdysi tak slavné české dezerty neviděl rád na své hodovní tabuli, například ve formě oblíbených svatebních minizákusků?
Dobrý cukrář, to je umělec, chemik a možná i trochu alchymista. Základem úspěchu jsou pak samozřejmě kvalitní suroviny, žádné náhražky a podobně. Zdobení dortu a zákusků by pak mělo odpovídat celkovému ladění svatby a osobnímu stylu obou snoubenců. Nejčastěji uvidíme dorty ozdobené živými či jedlými květy a čerstvým ovocem, rafinovaně naaranžovaným. Stále oblíbené jsou také pestrobarevné makronky, čokoládová poleva, která jakoby náhodně stéká po jednotlivých patrech dortu, tzv. zrcadlová poleva, nebo třeba i tenký fondán. Dort by měl svým složením a vzhledem alespoň trochu vystihovat také roční období, ve kterém se svatba koná. V létě se skvěle hodí tzv. duhové dorty, kdy jednotlivé korpusy střídají výrazné barvy, jako duha.
Sladké bary opravdu neztrácejí na popularitě, spíš naopak. V čele stolu je obvykle jeden menší dort, který doplňuje celá řada jiných pestrých zákusků a laskomin. Každý si tu zkrátka přijde na své. Nabídku obvykle tvoří cupcakes se svatební tématikou, ale třeba také bezlepkové zákusky apod. Další variantou jsou tzv. RAW svatební zákusky, které se připravují pouze ze zdravých surovin a jejich úprava nepřesahuje teplotu 42°C. To, jaký dort nakonec vybrat, však nemusí být díky široké nabídce vůbec jednoduché, proto jistě nebude od věci nechat si poradit od odborníků.
Valentýnský dort s čokoládovým krémem a višněmi
(doba přípravy 1 h 30 min )
Ořechový dort s kávovým krémem
(doba přípravy 2 hod )
Narozeninový dort s mascarpone a ovocem
(doba přípravy 1 hod )
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena