
Pečení sladkých i slaných koláčů, dortů zákusků i cukroví se neobejde bez vděčného křehkého těsta. Rozplývá se na jazyku a v koláčích po upečení slouží jako nosič náplně.
Křehké těsto se hodí k přípravě sladkých i slaných koláčů - quichů, cukroví, sušenek, tartaletek i plněných košíčků.

Základem křehkého těsta je hladká mouka, tuk (máslo nebo sádlo), špetka soli a tekutina, obvykle studená voda nebo vejce. Důležité je, aby všechny ingredience byly studené – zejména máslo.
S těstem se pracuje rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět a potřebovat víc mouky, než uvádí recept. Díky tomu zůstane těsto po upečení křehké.
Po vypracování necháváme těsto odpočinout v lednici alespoň 30 minut. Při vyvalování podsypáváme těsto moukou jen lehce.

Budete potřebovat:
Pro lepší spojení můžeme přidat trochu bílého jogurtu, smetany nebo polotučného mléka. Těsto bude ještě křehčí, když přimícháme lžíci škrobové moučky.
-> Co je quiche? Upečte si svůj francouzský slaný koláč

Oříškové nebo mandlové křehké těsto: 1/3 mouky nahradíme strouhanými oříšky (vlašské, lískové, makadamové, pekanové) nebo oloupanými a namletými mandlemi.
Kokosové křehké těsto: 1/3 mouky nahradíme strouhaným kokosem.
Kakaové nebo kávové těsto: K ingrediencím přimícháme až 3 lžíce práškového kakaa nebo až 2 lžíce kvalitní instantní kávy.
Křehké těsto s kořením: Těsto zpracováváme se kořením - mletou skořicí, čerstvě mletým kardamonem, hřebíčkem, koriandrem apod. Pro přípravu slaného těsta můžeme vmíchat třeba čerstvě nasekané bylinky - bazalku, tymián, oregano nebo směsi koření.

Recepty na křehké těsto, které by vám neměly ujít:
Linecké těsto z jedné kostky másla
Těsto připravíme podle základního receptu a po odležení odkrajujeme kousky, kterými vyložíme formičky. Dno propícháme vidličkou a upečeme. Košíčky vyklopíme a plníme krémy, našlehanou smetanou, čerstvým nebo kompotovaným ovocem apod. Pro lesk potřeme naplněné košíčky trochou rozpuštěné želatiny nebo rozpuštěným světlým džemem.
Recept na úžasně křehké madlenky krok za krokem
Madlenky jsou typickým francouzským sladkým pečivem. Původně se do receptu přidává levandulový med, ale i bez něj se zaručeně podaří. Jsou jemné a křehké.

Ořechové, kokosové i s čokoládou: Ty nejlepší recepty na cukroví podle oblíbené suroviny
Každý má rád jiný druh cukroví, někomu vadí ořechy, jinému kokos, někdo miluje čokoládu. Vybrali jsme pro vás 9 známých i méně známých druhů cukroví podle suroviny, které při pečení dáváte přednost.

Vánoční videorecept: Křehké vanilkové rohlíčky podle šéfcukrářky Lindy Vláskové
Další videorecept, který si nesmíte nechat ujít! Upéct vanilkové rohlíčky krok za krokem jen z pěti surovin vás naučí šéfcukrářka Linda Vlásková. A nechybí ani zaručený tip, jak to udělat, aby byly opravdu křehké.

Foto: Pixmac.cz
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena