Knedlíky jsou typickou a snad nejoblíbenější přílohou české kuchyně, znají je ale i jinde ve světě. Honosí se jimi například bavorská nebo rakouská kuchyně, v Maďarsku, na Slovinsku nebo v Itálii mají zase obdobu zvanou noky.
Jaké knedlíky letos ke své svatomartinské pečínce zvolíte vy? Oblíbenou každoroční klasiku, nebo něco nového?
-> Už žádné rozvařené nezdary! Naučte se kynuté knedlíky krok za krokem

Recept na kynuté houskové knedlíky
První zmínka o houskovém knedlíku pochází dokonce už ze 7. století. Ve středověku je znali lidé chudí i bohatí. V 19. století se začaly formovat typické pokrmy české národní kuchyně a český houskový knedlík se stal fenoménem.
Potřebné suroviny:
- 2 dny staré rohlíky
- půl kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 500 g hrubé mouky
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
- Do mísy dáme mouku, na kostičky nakrájené rohlíky a špetku soli, přidáme zbytek mléka, vejce a připravený kvásek.
- Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
- Poté z něj uděláme dvě stejné šišky a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme je 15 - 18 minut, v polovině varu obrátíme.
- Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou (aby z nich unikla pára) a krájíme na plátky.
-> Vaříme levně: Jak připravit nejlepší klasické bramborové knedlíky?

Bramborové knedlíky – hodí se samotné nebo v kombinaci s houskovými
Bramborové knedlíky jsou vhodné jako příloha k masu se zelím či se špenátem, ale známé a velmi oblíbené jsou například i plněné bramborové knedlíky s uzeným masem a cibulkou.
Zvolíte-li je k pečené huse nebo kachně, dají se kombinovat s knedlíky houskovými i karlovarskými.
Potřebné suroviny:
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 2 vejce
- 250 g hrubé mouky
- 150 g krupice
- sůl
- Uvařené brambory necháme trochu vychladnout a oloupeme.
- Brambory nastrouháme do mísy a přidáme vejce, hrubou mouku a krupici. Osolíme a vypracujeme hladké těsto.
- Na vále prohněteme a necháme chvíli odpočinout, těsto poté rozdělíme na čtyři díly a z každého dílu vyválíme váleček.
- Knedlíky opatrně vložíme do vařící osolené vody, po chvíli je vařečkou odlepíme ode dna a vaříme cca 25 minut.
- Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, a ještě horké nakrájíme na plátky.
-> Bramborové placky s červeným zelím: večeře, která vmžiku zmizí ze stolu

Chlupaté knedlíky alias Podkrkonošské noky
V západních Čechách a Pošumaví bývají kulaté a velké asi jako dětská pěst. Po uvaření se rozpůlí a podávají jako příloha k pečeným masům, spolu s bílým a červeným zelím na kyselo nebo na sladko.
V Podkrkonoší se ze stejného základu dělají noky, které se však většinou podávají jako samostatné jídlo.
Potřebné suroviny:
- 350 g syrových brambor
- 150 g brambor vařených ve slupce
- 1 vejce
- 250 g hrubé mouky
- sůl
- olej
- petrželka
- Ve slupce uvaříme brambory, které pak oloupeme a necháme vychladnout.
- Potom je nastrouháme a k nim přidáme nastrouhané syrové brambory.
- Přidáme vejce, mouku, sůl a petrželku nasekanou nadrobno.
- Vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout.
- Do vroucí vody pak vkládáme lžící z těsta vytvořené knedlíčky. Vaříme asi 8 až 10 minut.
- Uvařené knedlíky přendáme do mísy, zakápneme olejem a dobře promícháme.
Karlovarské knedlíky
Karlovarský knedlík řadíme v české národní kuchyni mezi speciality. Vynikají přísnou recepturou, nezaměnitelnou chutí a typickým mozaikovým řezem.
Potřebné suroviny:
- 70 g másla
- špetka soli
- 6 žloutků
- půl litru mléka
- 500 g mouky
- 200 g starší housky
- 200 g másla
- 20 g rozpuštěného másla na potření ubrousku
- Máslo utřeme se žloutky a solí do pěny, bílky necháme stranou.
- Po lžících vmícháme k máslu mléko a mouku.
- Housky nakrájíme na kostky a na másle je krátce osmahneme.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Osmažené housky přidáme do těsta, opatrně vmícháme sníh z bílků.
- Připravený čistý ubrousek potřeme rozpuštěným máslem, vlijeme na něj těsto, ubrousek zarolujeme a pevně svážeme okraje provázkem.
- Vaříme v osolené vodě asi hodinu, zhruba v polovině varu otočíme.
- Uvařený knedlík nakrájíme nití na plátky.
Špekové knedlíky vařené v páře
Špekové knedlíky se báječně hodí ke kysanému zelí, špenátu, pečenému masu i guláši. Podávat je můžeme jako hlavní jídlo i jako přílohu.
Potřebné suroviny:
7 tvrdých rohlíků
150 g strouhanky
100 g pikantního špeku
1 lžíci sádla
1 velkou cibuli
80 g hrubé mouky
3 vejce
2 dl vlažné vody
mletý černý pepř a sůl
čerstvá petrželka
- Na sádle osmažíme cibulku a špek, přidáme na kostičky rohlíky, vše společně osmažíme a necháme vychladnout.
- Přidáme vejce, mouku, vodu, strouhanku, petrželku, osolíme a opepříme.
- Tvarujeme kulaté knedlíky, které cca 20 minut vaříme na pařníku, nad kastrůlkem s horkou vodou.
Pajfálský knedlík vařený v ubrousku
Další výjimečná specialita a knedlík, který vaříme zásadně v ubrousku. Pro svou nadýchanost a jemnost je nazýván králem mezi knedlíky a byla o něm zmínka i ve filmu Slavnosti sněženek.
Potřebné suroviny:
- 300 g na kostičky nakrájené opražené žemle
- 250 ml mléka
- 50 ml smetany
- 3 vejce
- 60 g hrubé mouky
- muškátový květ
- 100 g uzeného masa na kostičky
- špetka soli
- cibule na kostičky
- hrst nakrájené petrželky kudrnky
- sádlo na potření ubrousku
- trocha strouhanky na jeho posypání
- Na pánvi osmahneme cibuli a uzené maso.
- Z vajec oddělíme žloutky, přilijeme mléko, smetanu, vsypeme mouku, osolíme a metlou všechno důkladně prošleháme.
- Z bílků ušleháme sníh.
- Vše smícháme a přidáme opraženou žemli, petrželku a špetku muškátového květu. Dále opatrně vmícháme tuhý sníh.
- Látkový ubrousek potřeme sádlem a posypeme strouhankou, navrstvíme těsto a zarolujeme. Konce zatočíme a svážeme.
- Knedlík vložíme do vroucí vody a vaříme asi 45 minut. Knedlík hodně nakyne.
- Po uvaření vyndáme a necháme chvilku stát, ale nepropichujeme. Poté opatrně nakrájíme.
Uvařte si s námi
Recepty, které se mohou hodit:
Svatomartinské rohlíčky se zakysanou smetanou a ořechovou náplní

Svatomartinská pečená husa

Kaldoun s kachním masem

Přečtěte si také
Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Je to skoro k neuvěření, ale svatý Martin už bude na svém bílém koni co nevidět na cestě, tudíž přichází čas zalistovat kuchařkami a připravit se na každoroční svatomartinskou hostinu. Svatomartinská pečená husa symbolicky zahajuje odpočet do Vánoc, mnohá hospodyňka tak už teď přemýšlí, jak na to, aby ta letošní sváteční pečínka byla ještě o něco lepší než ta loňská.

Jak na tradiční svatomartinské rohlíčky, jaké těsto zvolit a čím je naplnit?
Vedle svatomartinské husy a mladého vína patří k tradičním podzimním pochoutkám svatomartinské rohlíčky. Plní se mákem, ořechy nebo povidly a ze stolu mizí závratnou rychlostí!

Svatomartinské MENU a nákupní seznam: Na co nezapomenout?
Listopad je tu a s ním i blížící se svátek sv. Martina, který by měl být ve znamení rodinných setkání a také poctivé a tradiční svatomartinské hostiny. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.
