
Sezónní, levné a rychlé cuketovo-mrkvové placičky ani nestačíte smažit, jak rychle mizí z talíře. Důležité je zbavit cuketu i mrkev vody, aby při smažení drželo těsto pohromadě. Placičky podáváme s jogurtovým dipem a salátem - třeba zabalené v tortille. Jíst je ale můžeme na spousty způsobů.
Cuketa je v sezóně k nezaplacení: Připravíme z ní skvělé smažené placičky, můžeme z ní uvařit krémové cuketové polévky, přidat ji do těsta nebo ji opéct do sendviče.
Na přípravu placiček můžeme použít velké přerostlé kusy – jen je potřeba je podélně rozpůlit a lžící vydlabat měkký střed se semínky. Zbytek nastrouháme nahrubo.
-> Nejlepší recepty na cuketové placky: Smažené, pečené i vylepšené slaninou
V našem receptu níež párujeme cuketu s mrkví, česnekem a bylinkami. Jako pojivo působí vejce a bramborový škrob, které po osmažení křupou. Placičky jsou tedy bezlepkové a vhodné i pro celiaky.
Placky jsou také variabilní a můžeme je dobře a elegantně obměňovat podle toho, co máme doma.
Část škrobu můžeme nahradit ovesnými vločkami či balkánským sýrem. Místo smažení jde placky upéct v troubě na plechu s pečicím papírem. Servírovat je můžeme se zeleninovým salátem, ale také v burgerové housce nebo tortille.
-> Jak udělat dobrý rajčatový salát? 10 receptů, které zachrání oběd, večeři i grilovačku
Budeme potřebovat 1 větší cuketu, 3 - 4 mrkve, 2 stroužky česneku, 4 - 5 lžic bramborového škrobu, 2 - 3 vejce, 1 lžíci majoránky, sůl, petrželku a pepř podle chuti. Připravíme si také větší množství oleje na smažení.

Cuketu dobře omyjeme, odkrojíme konce a nastrouháme na hrubém struhadle.
Pokud je cuketa opravdu velká a střed je již příliš měkký se semínky, vydlabeme jej.

Cuketu osolíme, promačkáme a necháme 30 minut vypotit.

Poté z cukety vymačkáme všechnu přebytečnou vodu.

K cuketě přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, rozklepnutá vejce, rozemnutou majoránku, sůl, pepř a najemno nasekanou petrželku.

Na závěr přidáme bramborový škrob a důkladně celou směs promícháme.


Na pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje, do kterého klademe 1 vrchovatou lžíci cuketovo-mrkvové směsi.
Každou hromádku vždy trochu zploštíme a vytvoříme placičku, kterou smažíme po obou stranách dozlatova.
Osmažené placičky klademe na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

Cuketovo-mrkvové placičky podáváme ještě teplé jako přílohu či slanou chuťovku. Jsou výborné s kopečkem zakysané smetany!

Recepty na cuketové placky, které by vám neměly ujít:
Bramborové placky s cuketou a slaninou
Cuketové placičky se slaninou a balkánským sýrem
Levná a rychlá večeře: Kuřecí placičky se sýrem a bazalkou krok za krokem
Skvělý tip na rychlou a chutnou večeři. Kuřecí placičky si můžete vždycky obměnit přidáním oblíbené suroviny, kterou máte rádi, ale také podle toho, co máte v lednici.
Na čem smažit aneb Které tuky jsou nejvhodnější na řízky i koblihy?
Tápete, na čem smažit, aby byl výsledek dokonalý? Aby zvolený tuk byl správný, nezanechal pachuť a dokázal unést vysokou teplotu? Pojďme si říct, co se nejlíp hodí na řízky, co na koblihy a na čem můžeme bez obav smažit langoše i rybí filé.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena