
Kupovaný tvaroh je kvalitní a levný, ale udělat si domácí je prostě výzva a lahůdka zároveň. Stačí hrnec mléka, trochu citronové šťávy a dvacet minut času. Ukážeme vám, kdy a proč má smysl tvaroh vyrábět doma.
Proč si vůbec vyrábět tvaroh doma? Běžný tvaroh z obchodu je dobrý, cenově dostupný a pokaždé chutná i vypadá stejně. Tak proč se s ním doma zdržovat?
-> Snadno a levně: Famózní tvarohové pomazánky za pár korun

Vedle toho si můžete tvaroh přizpůsobit – udělat ho jemnější nebo naopak sušší, míň nebo víc kyselý. Smíchat s ovocem, česnekem nebo bylinkami. A pak je tu ten známý domácí bonus: radost z toho, že jste si ho vyrobili sami.
Ideální je čerstvé mléko – z farmy, mlékomatu nebo z chladničky v obchodě.
UHT mléko (trvanlivé) je sice praktické, ale při výrobě prochází tepelným šokem, který mění strukturu syrovátkových bílkovin. Ty se pak hůř sráží – výsledkem je méně tvarohu a sušší konzistence.
-> KVÍZ: Umíte vařit a jíst zdravě? Jak blízká vám je zdravá výživa - otestujte se!

Podobné je to s nízkotučným mlékem. Jeho použitím nezískáme mnoho chutného tvarohu. Tuk pomáhá vytvářet krémovou strukturu, nese chuť a přispívá k sytivosti tvarohu.
Výsledné množství tvarohu ovlivňuje i to, jak dlouho necháme tvaroh odkapat – delším cezením bude sušší a lehčí.
-> Víkendové pečení: Tvarohové řezy jsou jemné, vláčné a pokaždé můžou být jiné

Také nezapomeňme na hrnec, vařečku, cedník a plátýnko nebo čistou utěrku a misku do které bude kapat syrovátka.
-> Jak se dělá tvarohová náplň? Záleží, kam ji chceme použít

Domácí tvaroh je královská surovina do kuchyně, které sluší sladké i slané úpravy.
Využijeme ho do pomazánek s česnekem, pažitkou nebo křenem nebo do buchet, ovocných knedlíků či jako náplň do palačinek.
Připravíme z něj třeba také lahodný tvarožník, tvarohovou bábovku i tvarohové buchty nebo koláče.
Recepty, které by vám neměly ujít:


Dietní ochucený tvaroh se skořicí



Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena