
Grilování nepatří jen masu a zelenině. Když na rošt položíme ovoce, začnou se dít věci – cukry karamelizují, vůně sílí a chuť získává nový rozměr. Připravte si s námi dezerty z grilu, které jsou rychlé, efektní a rozhodně stojí za vyzkoušení. Grilované ovoce je ideální sladkou tečkou po letní večeři.
Grilované ovocné dezerty mají jednu velkou výhodu: Jsou rychlé, jednoduché, efektní a často zdravější než pečené moučníky. Navíc nepotřebujete přesný recept.
Stačí dobré ovoce, trocha fantazie a rozpálený gril. Zkuste si příště připravit sladkou tečku rovnou z roštu – třeba vás to bude bavit víc než steak!
-> Grilovačka v přírodě? Mapa 50 grilovacích míst ukáže, kam se vypravit
Základem většiny sladkých grilovaných receptů je ovoce s vyšším obsahem cukru a pevným dužinou – ideální jsou banány, broskve, nektarinky, ananas, hrušky, švestky nebo jablka.
Způsob, jakým ovoce grilujeme, ovliní výslednou chuť. Každá metoda má své výhody i omezení – záleží, po čem zrovna toužíme.

Grilované banány s čokoládou přichystáme tak, že banány podélně rozřízneme a naplníme je kousky čokolády a případně pár marshmallow. Zabalíme do alobalu a grilujeme asi 10 minut. Banán změkne, čokoláda se rozteče a vznikne neodolatelný dezert.
Banány ale můžeme směle nechat také ve slupce a opéct je, až slupka zčerná. Ovoci uvnitř se nic nestane. Černou slupku pak na talíři rozpářeme, rozevřeme a banán zalijeme oblíbeným likérem. Fajnšmekři můžou ještě zdobit šlehačkou. Nirvána zaručena!
Rozpůlené ovoce grilujeme řeznou stranou dolů, dokud nezměkne a nezíská zlatavé proužky. S ovocem si pak můžeme dál pohrát.
Ananas má pevnou strukturu a i když zrovna není za syrova nejsladší, pobytem na grilu zesládne.
Plátky ananasu rozmístíme na rošt a opečeme a po opečení potřeme směsí rozpuštěného másla, rumu, třtinového cukru a skořice.
Případně můžeme ananas potřít během pečení nebo před pečením, ale pak bude lepší schovat ananas do alobalu. Získáme tak opilý grilovaný ananas s medem.
Ovoce nakrájíme, promícháme s medem, máslem, skořicí nebo perníkovým kořením, uzavřeme do alobalového balíčku a necháme na grilu cca 15 minut.
Platí zde to samé co pro ananas - na roštu na přímém žáru je lepší ovoce předem nemarinovat, aby se nepřipalovalo a marináda zbytečně nekapala do ohně.
-> Čím vším posypat ovocné knedlíky? Zkuste strouhanku, mák nebo jogurt

Grilované ovoce je výborné samo o sobě, ale když ho trochu vyšperkujeme, vznikne opravdu luxusní letní dezert. Skvělé jsou:
Recepty, které se mohou hodit:
Grilované hrušky s vlašskými ořechy
Grilované meruňky plněné meduňkovým tvarohem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena