
Bramborové těsto je pro švestkové knedlíky jako dělané – vláčné, syté a krásně se s ním pracuje při balení ovoce. Jak takové těsto připravit, jak zabalit knedlíky a čím je posypat?
Švestkové knedlíky patří k vrcholům pozdního léta – voňavé, šťavnaté, měkoučké. Uvařené jsou za pár minut.
Teď už si jen vybrat, které těsto zvolit. Na výběr máme nejčastěji mezi těstem kynutým, tvarohovým a bramborovým. Švestkové knedlíky můžeme ale připravit i z těsta odpalovaného.
Švestky jsou nejlepší méně vodnaté, sladké a masité. Můžeme v nich pecku buď ponechat - budou se pak lépe balit do těsta, nebo použít vypeckované - budou se pohodlněji jíst a poznáme předem, zda švestky nejsou červivé.
Čím vším posypat ovocné knedlíky? Zkuste strouhanku, mák nebo jogurt
Švestkové knedlíky chutnají přímo božsky sypané mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Skvělá je ale i varianta s nastrouhaným tvrdým tvarohem, strouhankou osmaženou na másle nebo oříšky. A když máme trochu zakysané smetany, můžeme jí knedlíky směle doplnit.
Na těsto si připravíme 5 - 7 ks středně velkých brambor, které den předem uvaříme doměkka. Dále budeme potřebovat 2 - 3 hrnky hrubé mouky, špetku soli, 1 vejce a 1 tvaroh.

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.


Na vál dáme brambory, mouku, vejce, sůl a tvaroh. Pomocí rukou nebo hnětače zpracujeme bramborovo-tvarohové těsto na knedlíky.


Z těsta vyválíme váleček a nakrájíme asi na 1,5 cm hrubá kolečka. Aby se nám těsto nelepilo, namáčíme si nůž do sklenice s vlažnou vodou.

Švestky vypeckujeme a do každé dáme půl lžičky cukru. Kolečko těsta roztáhneme, položíme švestku a pečlivě zabalíme. Ruce si pomoučníme, těsto se nám bude méně lepit.


Plněné švestkové knedlíky klademe jeden po druhém do vroucí vody a vaříme 5 - 7 minut, dokud nevyplavou na povrch.


Uvařené švestkové knedlíky vyjmeme, necháme okapat a ukládáme do mísy.

K podávání plněných knedlíků si připravíme máslo, které necháme rozpustit, dále moučkový nebo třtinový cukr a mletou skořici.

Plněné švestkové knedlíky rozdělíme na nahřáté talíře, pokapeme máslem, pocukrujeme a posypeme skořicí podle chuti. Ihned podáváme. Na sladkém hlavním chodu si jistě pochutnají nejen děti!


Recepty, které by vám neměly ujít:
Švestkové knedlíky s oprančenou strouhankou
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta
Vrhněte se na povidla. Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Jak připravit mák do koláčů aneb Zkuste nejlepší makové recepty
Mák je v české kuchyni oblíbenou surovinou, zejména v tradičních moučnících a dezertech. Nejčastěji se používá v podobě mletého máku, který je hlavní složkou makových náplní. Bez té by se neobešly makové buchty, makové koláče nebo makový závin. Mák skvěle ladí se švestkami a použít ho můžeme i přímo do těsta.
Autor:redakce




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena