Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

Sladká jídla a především sladké moučníky, podávané po hlavním chodu, má jistě rád mnohý z nás. Někdo si pochutná na třeném těstu, někdo raději lehké a méně sladké moučníky a někdo si libuje už jen při pomyšlení na těsto kynuté.

29817×
Sladká jídla a především sladké moučníky podávané po hlavním chodu, má mnoho z nás rádo. Někdo si pochutná na třeném těstu, někdo raději lehké a méně sladké moučníky a někdo si libuje už jen při pomyšlení na těsto kynuté. A právě o něm si dnes trochu povíme.

Základní součásti kynutého těsta

Pšeničná mouka hladká

Může se dávat také v poměru 2/3 hladké a 1/3 hrubé - dobré jakosti. Mouka má být suchá a dobře prosátá. Z hladké mouky je pečivo jemnější, z hrubé je sušší. Pokud mouku opravdu pořádně prosijeme, bude pak upečené pečivo krásně nadýchané.

Cukr

Do těsta dáváme jemný krupicový cukr. Přidáváme ho přímo do mouky. Použít můžeme také cukr hrubší nebo kostkový, ale rozpouštíme ho předem v tekutině. S množstvím cukru šetříme, protože moc cukru dělá těsto těžkým, hůře kyne a v troubě se snadno "rozbíhá".

Vejce

Vejce dáváme do těsta celá nebo pouze žloutky, které těsto kypří a barví. Bílky těsto zpevňují. Pokud používáme sušená vejce, pak místo jednoho čerstvého dáváme jednu lžíci sušených a 2-3 lžíce vody.

Tuk

Tuk přidáváme rozpuštěný a vlažný. Tuk těsto změkčuje a způsobuje jeho křehkost. Mnoho tuku ale zpomaluje kynutí a pečivo je pak těžké a mastné. Do kynutého těsta jsou vhodné všechny tuky - máslo, sádlo, pokrmový tuk, ale i olej.

Kvasnice

Kvasnice do těsta dáváme čerstvé a voňavé. Než je použijeme, chráníme je před oschnutím. Okoralé kvasnice můžeme osvěžit tak, že je zalijeme studenou vodou a necháme je tak do jejich zbělení a rozpuštění. Pak z nich uděláme kvásek. Také je chráníme před mrazem.

Sůl

Sůl těstu dává lepší chuť. Pro její rovnoměrné rozložení v těstu ji nejdříve rozpustíme v tekutině, kterou těsto zaděláváme nebo ji vmícháme do mouky před prosátím. Na 1 kg těsta je to asi 10g soli v 1/2 litru tekutiny. U slaného pečiva dáváme soli dvojnásobné množství. Sůl se však nesmí dostat do kvásku, protože dráždí a ničí kvasinky - těsto pak nekyne.

Tekutina

Tekutinou, kterou přidáváme do těsta, bývá mléko, voda nebo roztok vody a sušeného mléka. Dáváme-li mléko, pak o něco více než vody. Pro lepší kynutí můžeme přidat mléko nakyslé, ale s přídavkem špetky sody, která tlumí kyselost výsledného těsta. Množství tekutiny záleží na kvalitě a množství mouky.

Příchuti a další přísady

Do kynutého těsta přidáváme pro zvýraznění chuti nebo pro zjemnění chuti např. citronovou nebo pomerančovou kůru, vanilku, muškátový květ nebo oříšek, rozinky nebo další přísady. Pokud chceme kynuté těsto opravdu vláčné, můžeme do něj vmíchat nastrouhané brambory. Ty však musí být uvařené ve slupce a vychladlé, a dáme méně vajec a tuku. Těsto si připravíme tužší, kynutím opět zřídne. Pro lepší příchuť a lepší spojení přísad přidáváme trochu bramborové moučky.

Skvělé recepty z kynutého těsta

Babiččiny kynuté buchty s povidly
(doba přípravy 2 h 30 min )

Plněné copy
(doba přípravy 1 h 15 min )

Moravské kynuté koláče
(doba přípravy 1 h 15 min )

Rychlé kynuté koláčky
(doba přípravy 1 h 30 min )

Kynuté lívance od babičky
(doba přípravy 1 hod )



Foto: Photos.com
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz