
Při Štědrovečerní večeři nesmí chybět v žádné české domácnosti ryba! Pokud jste si troufli přinést domů živého kapra, jistě se vám bude hodit pár rad k jeho zpracování.
Příprava klasické vánoční večeře je spjata s rodinnými tradicemi, vařením rybí polévky a přípravou smažené či jinak upravené ryby.
Pokud dáváte přednost čerstvému rybímu masu, a na stánku jste si rybu nenechali usmrtit, jistě se vám bude hodit pár tipů k přípravným pracím - zabití kapra, odšupinování, kuchání, filetování a stahování rybí kůže.
-> Kapr v hlavní roli aneb Jak udělat z kapra hvězdu (nejen) vánočního stolu
Rybu vylovíme z vody nejlépe chycenou do utěrky, v níž ji pevně přidržíme k podložce a usmrtíme jedním či dvěma údery do hlavy do pomyslné spojnice mezi očima.
K odšupinování ryby použijeme nůž, lépe pak prodávané škrabky. Při škrábání tupou stranou nože se šupiny příliš rozletují, a proto se tento způsob hodí spíše na doškrabávání zbytků.
-> Vánoční kapr: Způsoby přípravy, dnešní alternativy a zvyky s ním spojené
Na kuchání nejen kapra potřebujeme opravdu ostrý a špičatý dlouhý nůž.
Vrhneme se na filetování, čemuž se říká seříznutí plochého pruhu masa z boků ryb.
Po oškrábání šupin, vykuchání a očištění můžeme také krájet celou rybu na příčné řezy a získáváme tak porce podkovitého tvaru, nebo rybu nejprve rozřízneme na dvě poloviny a až potom porcujeme.
-> Tradiční štědrovečerní polévka: Rybí, hrachová i kapustnice
Kůži z ryb stahujeme především u velkých ryb, úhoře a v případě, že je příliš silná, oschlá a nejde oškrábat, což se stává u okouna.
Máte-li však pochybnosti o zvládnutí celého procesu od zabití kapra až po vykuchání, je vždy lepší nechat si rybu zabít na stánku, nepůsobit mu stresy cestou domů a neodborným zabíjením na kuchyňské lince jen kvůli dobrému pocitu, že jste to zvládli.
Recepty na kapra, které by vám neměly ujít:
Zapečený kapr s paprikou a slaninou
Šest skvělých receptů na bramborový salát
Receptů na bramborový salát není nikdy dost, zvlášť v předvánočním čase. Možná dáváte přednost klasice, která nikdy nezklame, ale máme pro vás i recepty trochu netradiční, které mohou opravdu překvapit svou chutí. A pokud si hlídáte linii, nechybí ani dietnější verze salátu. Jednoduše - vybere si každý.

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena