
Přerostlé okurky, nad kterýma by někdo zlomil hůl, chutnají skvěle! Báječně se totiž hodí ke kvašení a rychlonakládání. Jen si představte, jak se v letním vedru zakusujete do baňaté okurky plné kyselé šťávy. Příprava kvašáků i rychlokvašek je přitom jednoduchá.
Každá rodina má osvědčený recept, jak připravit nejlepší rychlé kyselé okurky. Základní principy ovšem zůstávají stejné, byť se můžeme někdy zamotat v názvosloví. Co je rychlokvaška? Jak přichystat močák nebo máčák?
S českou okurkovou terminologií je to trochu obtížné. V principu ale existují tři způsoby, jakými docílíme kyselých okurek:
Kyselé okurky a jejich zavařování jsou pro mnohé symbolem české domácí kuchyně nebo prázdnin u babičky. Tentokrát tradiční zavařované okurky vynecháme a podíváme se na ty, které můžeme jíst po pár dnech.
-> Jak dlouho nechat uležet sterilované okurky?
Zdravou fermentovanou pochoutku připravíme tak, že necháme okurky přirozeně kvasit za vydatného přispění prospěšných bakterií mléčného kvašení. Někdy se do okurek přidává krajíc chleba, který celý proces kvašení urychlí. Jedí se hned, jak se nálev začne trochu zakalovat. Často přímo ze sudu.

Tyto okurky jsou určené k okamžité nebo velmi brzké spotřebě. Neprobíhá u nich fermentace ani sterilace – jinými slovy, nezavařují se. Místo toho se zalévají horkým sladkokyselým nálevem a nechávají krátce odležet.
Nakládané okurky bez zavařování
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena