Nejdříve si připravíme nálev. Vodu, sůl a cukr rozehřejeme na takovou teplotu, abychom v ní udrželi prst. Když se cukr se solí ve vodě rozpustí, sundáme z plamene.
Okurky nakládačky důkladně omyjeme a na více místech je propícháme vidličkou.
Na dno 4-litrové sklenice dáme trochu čerstvého kopru, hroznový a višňový list. Na to poklademe vrstvu okurek. Takto vrstvíme do vyčerpání surovin, sklenice by měla zůstat volná pár centimetrů od vrchu. Přidáme i oloupaný a na špalíčky nakrájený čerstvý křen (asi 15 cm dlouhý).
Okurky zalijeme teplým nálevem tak, aby byly okurku po vršek ponořené. Na vrchu zatížíme, aby nám okurky nevyplavaly. Přikryjeme talířkem a necháme kvasit při pokojové teplotě ve stínu 7 - 9 dní. Čas překvašení závisí od teploty v místnosti. Pozor, kvašení na přímém slunci není žádoucí!
Hanácké rychlokvašky podáváme podle chuti - jako přílohu, samostatně a jako součást nejrůznějších pokrmů.