Osvědčený recept na sterilované okurky podle nálevu Richarda Nováka, uspokojí každého milovníka sladkokyselých okurek znojemského typu.
10 snítek | kopr |
1 ks | křen |
2 ks | cibule |
2 ks | mrkev (větší) |
4.5 kg | okurky nakládané |
nálev | |
---|---|
388 g | cukr |
90 g | sůl |
0.6 l | ocet |
2.5 l | voda |
30 kuliček | celý černý pepř |
5 listů | bobkový list |
20 kuliček | nové koření |
10 lžiček | hořčičné semínko |
podle chuti | |
česnek | |
feferonka |
Nejdříve si přivedeme do varu sladkokyselý nálev smíchaný ze všech ingrediencí a necháme ho provařit na mírném ohni 10 až 15 minut. Nálev odstavíme a koření scedíme. Mezitím do 10 vymytých sklenic 0,7 l vložíme na dno 2 kolečka cibule, 2 kolečka mrkve, 1 kolečko křenu a 1 snítku kopru. Pokud oceníme ostřejší chuť, přidáme 1 feferonku nebo 1 stroužek česneku. Pečlivě omyté okurky skládáme natěsno do sklenic, zalijeme sladkokyselým nálevem, uzavřeme těsně víčkem a sklenice sterilujeme v hrnci s vodou o teplotě cca 95 °C ponořené do 2/3, dokud se víčka nevypouknou, což trvá cca 5 až 10 minut. Po vyjmutí z hrnce necháme sklenice s okurkami vychladnout při pokojové teplotě. Sklenice můžeme obrátit na pár vteřin víčkem dolů, kvůli zkoušce těsnosti. Okurky skladujeme v chladné a tmavé místnosti. Sterilované okurky znojemského typu ve sladkokyselém kořeněném nálevu podle Richarda Nováka podáváme k různým pokrmům a příležitostem dle naší chuti.
Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?
Jak správně vyškvařit domácí sádlo a připravit křupavé škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.
Okurka - dopřejte si ji pro krásu i zdraví
Tato kaloricky velmi chudá zelenina je skutečným plodem krásy. Do našich skleníků přicestovaly okurky z Indie. Její blahodárné účinky jsou známé již od středověku.
autor Richard Novák
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena