Sterilované okurky Richarda Nováka

Osvědčený recept na sterilované okurky podle nálevu Richarda Nováka, uspokojí každého milovníka sladkokyselých okurek znojemského typu.


5.011x
45 min

Postup přípravy

Nejdříve si přivedeme do varu sladkokyselý nálev smíchaný ze všech ingrediencí a necháme ho provařit na mírném ohni 10 až 15 minut. Nálev odstavíme a koření scedíme.

Mezitím do 10 vymytých sklenic 0,7 l vložíme na dno 2 kolečka cibule, 2 kolečka mrkve, 1 kolečko křenu a 1 snítku kopru. Pokud oceníme ostřejší chuť, přidáme 1 feferonku nebo 1 stroužek česneku. Pečlivě omyté okurky skládáme natěsno do sklenic, zalijeme sladkokyselým nálevem, uzavřeme těsně víčkem a sklenice sterilujeme v hrnci s vodou o teplotě cca 95 °C ponořené do 2/3, dokud se víčka nevypouknou, což trvá cca 5 až 10 minut.

Po vyjmutí z hrnce necháme sklenice s okurkami vychladnout při pokojové teplotě. Sklenice můžeme obrátit na pár vteřin víčkem dolů, kvůli zkoušce těsnosti. Okurky skladujeme v chladné a tmavé místnosti.

Sterilované okurky znojemského typu ve sladkokyselém kořeněném nálevu podle Richarda Nováka podáváme k různým pokrmům a příležitostem dle naší chuti.

Češi milují vepřové! Ale jak jej správně připravit?


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sterilované okurky Richarda Nováka

Zpět na recept