
Chili con carne je ikonická delikatesa, který si rychle strhla davy po celé zeměkouli. Někdy se píše jako "chilli", jindy jako "chili". V každém případě jde o dokonalé levné jídlo z jednoho hrnce.
Chilli con carne je ideální do chladných dní nebo když potřebujeme uvařit hodně jídla pro velkou společnost. Když ho nesníme, nevadí - druhý den totiž chutná ještě lépe!
Dnes existuje mnoho verzí – někdo přidává loupaná rajčata, jiný kukuřici, čokoládu nebo dokonce pivo.
Z praktického hlediska je chilli con carne velmi vděčné jídlo: Dá se připravit dopředu a skvěle se zamražuje. Snadno ho přizpůsobíme výživovým omezením – místo hovězího použijeme mleté krůtí nebo maso úplně vynecháme - dostaneme chilli sin carne.
-> Lahůdky z jednoho hrnce: Jak báječně uvařit a neušpinit hromadu nádobí
Do pravého chlli con carne patří typická směs koření, která mu dodává specifickou chuť. Základem jsou chilli papričky, které doplňujjí:
Některé varianty přidávají uzenou papriku nebo pár kapek limetové šťávy na závěr pro oživení chuti. Všechny chutě se nejlépe rozvinou při pomalém dušení, kdy se chuť chilli, masa a rajčat krásně propojí.
Na chilli con carne si připravíme:
Dále budeme potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1 kousek skořice, 2 chilli papričky, 1 lžičku mletého chilli, 3/4 lžičky mleté uzené papriky, 2 špetky mletého římského kmínu, podle chuti sůl, mletý barevný pepř a sušené oregano. Pro zvýraznění chuti použijeme 2 čtverečky hořké čokolády (70 % kakaa a více).

Všechny potřebné suroviny očistíme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a také nakrájíme na kostičky.
Ve větším hrnci si rozehřejeme olivový olej a cibuli na něm 1 minutku restujeme.
Přidáme mrkev a znovu pár minut restujeme za častého míchání. Mrkev nám cca po 5 minutách zezlátne a změkne.

V tuto chvíli přidáme prolisovaný česnek a necháme ho rozvonět. Poté vsypeme veškeré koření a znovu 2 minutky restujeme.

K orestované zelenině a koření přidáme mleté hovězí maso a dřevěnou vařečkou ho rozdělíme na menší kousky.
Maso opékáme do zezlátnutí a vypaření veškeré tekutiny.

Přidáme nakrájenou chilli papričku, zalijeme plechovkou drcených rajčat a hovězím vývarem tak, aby bylo maso zcela ponořené.
Chilli con carne osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
Maso dusíme za občasného promíchání cca 60 - 80 minut na mírném plameni. Omáčka nám přiměřeně zhoustne.

Asi 30 minut před koncem vaření přidáme do chilli con carne scezené a propláchnuté fazole a promícháme.

Těsně před podáváním přidáme do chilli con carne čokoládu a necháme ji rozpustit. Podle potřeby dosolíme a dopepříme.

Hotové chilli con carne podáváme s rýží a zdobíme lístky koriandru. Jako přílohu lze také zvolit tortillové placky.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Chili con carne podle Richarda Nováka
Jak na mleté maso: Se kterým kořením nešlápnete vedle a které bylinky použít
Mleté maso můžete skvěle ochutit a připravit z něj celou řadu dokonalých pokrmů chuť - nejen sekanou nebo karbanátky. Můžete z něj tvořit masové koule, burgery nebo ho použít do polévek a omáček. Připravíte z něj skvostné chili con carne nebo ďábelské tousty.
Zbylo vám maso od oběda? Užijte ho v dalších receptech
Zbylo vám pečené kuřecí maso z předešlého oběda? Nevíte, co s pár kousky uzeného nebo trhaného vepřového masa? Zkuste užít suroviny do dalších pokrmů, ušetříte a dobře si pochutnáte.
Autor:redakce




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena