Slovem HOAX se nejčastěji označuje poplašná zpráva, která se šíří prostřednictvím emailové pošty. Obsahuje často šokující a důvěryhodně se tvářící informace, které však mívají pramálo společného s realitou.
Nejčastěji se jedná o varování před smyšlenými počítačovými viry. Mezi lidmi se ovšem nejvíce šíří emaily obsahující falešné prosby o pomoc, které se snaží zapůsobit na lidské city. Také se objevují nejrůznější emaily, které slibují snadný výdělek za pouhé přeposlání zprávy určitému počtu přátel. Další skupinou hoaxů jsou zprávy upozorňující na ve skutečnosti neexistující nebezpečí, která na nás mohou číhat v běžném životě.
Mezi posledně jmenované rozhodně patří email, který varuje před konzumací margarínů. Působí velmi důvěryhodně, což ostatně hoaxy mají přímo "v popisu práce". Text působí velmi přesvědčivě. Již jen název "transfigurovaný tuk" nahání hrůzu, natož že by si jej někdo namazal na chléb. Autor dále uvádí, že původně margaríny sloužily jako krmivo pro krocany, jenže krocani po něm umírali, proto se hmota vizuálně i chuťově vylepšila a začala prodávat lidem. Již zde by měl normálně uvažující člověk zbystřit, copak by skutečně něco takového mohlo být prodáváno lidem? Jenže hoax nabízí další negativa: Margaríny obsahují vysoké množství trans mastných kyselin, způsobují rakovinu či snižují kvalitu mateřského mléka. Úplně nejhorší je, že jediná molekula chybí, aby se z margarínu stala umělá hmota. Taková zpráva samozřejmě nemohla nikoho nechat chladným, řada čtenářů po ní ze své ledničky vyhodila veškeré umělé tuky a odborníci na výživu oproti tomu za margarín bojují.
Co tedy tvrdí odborníci? Margaríny jsou především směsí kvalitních přírodních, rostlinných tuků a olejů a při jejich nejmodernější výrobě nehraje chemická modifikace žádný vliv. Poměr trans mastných kyselin je v margarínu rozhodně výhodnější než v živočišných tucích. Daleko problematičtější jsou takzvané ztužené tuky, které přijímáme denně ve skryté formě v pečivu a nekvalitních čokoládách.
Mezi nejnovější hoaxy patří zpráva, která varuje před pitím studené vody. Její pití po jídle údajně zpomaluje trávení, protože způsobí ztuhnutí tuků obsažených v pokrmu a jejich ukládání do střev. A co víc, autor zde dokonce straší před rakovinou a artritidou. Využívá dokonce známé dlouhověkosti Číňanů a Japonců, kteří jak známo popíjejí dennodenně teplý čaj. Takovou zprávu si rozhodně nikdo nemohl nechat jen pro sebe a možná i vy jste ji rozeslali svým známým. Dle vyjádření odborníka MUDr. Ondřeje Fraňka se samozřejmě jedná o holý nesmysl. Jakákoliv potravina či nápoj, ať už ve studeném nebo teplém stavu, po požití velmi rychle získává tělesnou teplotu. Pití studených nápojů tedy žádné ukládání tuků nezpůsobuje.
Než jakoukoliv šokující a varující zprávu přepošleme, nejjistější je, přesvědčit se na některém z internetových seznamů hoaxů, například na stránkách www.hoax.cz, zda se zde nenachází. Ušetříme svým přátelům mnoho času stráveného čtením nesmyslných emailů a možná i pár chvilek strachu o zdraví. Na těchto stránkách navíc u každého z poplašných mailů nechybí názor odborníků na daný problém.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena