Lahodný nápoj, který má svou tradici, a přitom si jej můžete připravit i doma. Mnozí mu začínají dávat přednost před pivem a vínem, a my víme proč.
nálev | |
---|---|
2.5 kg | sladká jablka |
2.5 kg | kyselá jablka |
2.5 g | pivní kvasnice |
1 lžička | cukr nebo med |
Cider je dobře známý, jablečný kvašený nápoj, který má dlouhou řadu příznivců. Největší oblibě se těší ve Velké Británii, k jeho největším konzumentům však hned po ní patří i Francie a hojně se popíjí i v Americe. Všude tam vědí, jak si jej vyrobit i po domácku.
Je to alkoholický nápoj vyrobený z kvašeného jablečného moštu, který si můžete vychutnat v zimě jako lahodný svařák, ale i v létě jako osvěžující nápoj s ledem. Kvalitní francouzské cidery se pijí ze sklenic na víno či na šampaňské, jsou více perlivé a i způsobem výroby se více podobají těmto ušlechtilým mokům. V Anglii jej pijí spíše jako pivo, stejně jako my. Cider má příjemnou nakyslou chuť a je výbornou alternativou k pivu nebo vínu. Neuspává, nepálí po něm žáha, neobsahuje velké množství alkoholu. Tradiční surovinou pro výrobu cideru jsou jablka, je možné ale využít i hrušky. Pokud jde o správný způsob uskladnění, doporučuje se, stejně jako u vín, chladné prostředí se stálou teplotou. Cider je bezlepkový, obsahuje vysoký podíl vitamínu B a je vhodný i pro celiaky. Obsahem alkoholu odpovídá zhruba dvanácti až třinácti stupňovému pivu.
Výroba domácího jablečného cideru je skutečně velmi jednoduchá. Z velkých a zdravých jablek na uskladnění vylisujeme šťávu, naplníme jí demižon a uzavřeme kvasnou zátkou. Někdo urychluje kvašení přidáním pivovarských kvasnic, jde to ale i bez nich. Zhruba po dvou měsících přelijeme cider do jiné a hlavně čisté nádoby, necháme ještě několik dní uležet a dozrát. Během kvašení nádobu neotvíráme a neochutnáváme, nesmí se do ní dostat vzduch. Poté v případě potřeby dochutíme cider cukrem nebo medem. Domácí cider nakonec rozlijeme do lahví, takto připravený cider bez přídavku chemie nám vydrží po dobu tří až čtyř měsíců.
Zdroj: Shuttterstock.com
Zkuste si připravit na zimu teplé kořeněné nápoje podle Češky z Česka
Teplé kořeněné nápoje nejen provoní byt, ale navodí i vánoční atmosféru. Nemusí se jednat jen o svařák, co tak zkusit kořeněný punč, nebo snad horký cider?
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena