
Při přípravě kynutých těst se bez droždí neobejdeme. Bojujete s kynutím, víte, jak použít čerstvé či instantní droždí? Tápete, jak připravit kvásek, jestli je to nutné a kolikrát nechat těsto kynout? Vše si podrobně vysvětlíme.
Čerstvé droždí rozdrobíme na malé kousky do mísy. Přilijeme trochu tekutiny (nejčastěji mléka) a dbáme na správnou teplotu, ta by měla být okolo 37 °C. Mícháme, dokud se droždí nerozpustí.
Na 50 g droždí bohatě postačí 1 - 2 lžíce krupicového cukru. Čerstvé droždí se používá k přípravě domácího chleba, pizzy, sladkých loupáků, vánoček, velikonočních mazanců či kynutých buchet.
-> Honzovy buchty: Jak na kynuté těsto, které se vždycky povede?
Droždí můžeme použít také instantní nebo sušené. Jeho výhodou je delší trvanlivost. Sušené droždí se aktivuje při teplotě vyšší, a to 45 - 50 °C. Sušené droždí se nevmíchává do tekutiny jako čerstvé, přisypáváme ho přímo do mouky společně se solí, cukrem a kořením, poté přiléváme tekutinu.
Istantní kvasnice můžeme používat namísto čerstvých v následujícím poměru:
-> Jak zachránit kynuté těsto a co dělat, když nekyne?
Proces kynutí ovlivňuje teplota surovin i okolní teplota. Všechny suroviny by měly mít ideálně pokojovou teplotu a těsto by mělo kynout pod utěrkou, vyhýbáme se umístění těsta v průvanu. S oběma druhy droždí je třeba zacházet opatrně.
Během kynutí těsta dochází k přeměně cukrů na oxid uhličitý, jež způsobují kvasinky - v důsledku toho těsto kyne.
Aby náplň z kynutých buchet nevytekla, je třeba vyhřát troubu a těsto nechat dostatečně dlouho nakynout.
Recepty s droždím, které by vám neměly ujít:
Jednoduché těsto na domácí pizzu
Recept na kynuté buchty s povidly krok za krokem
Máte rádi plněné buchty, ale bojíte se přípravy kynutého těsta? Vyzkoušejte si pečení společně s námi podle podrobného fotoreceptu. Těsto z uvedených surovin je chuťově výborné a vláčné.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena